Toma Petcu (PNL, deputat)
„Știm că testele în primele zile de boală nu sunt concludente și pot fi false”.
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 18.11.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: AntenaPLAY- min. 24:15

Context

În 3 noiembrie 2021, în cadrul unei dezbateri televizate cu privire la introducerea testării pe certificatul verde, Toma Petcu, deputat PNL, s-a declarat împotrivă, argumentând că:

„Știm că testele în primele zile de boală nu sunt concludente și pot fi false”.

Ce verificăm?

Dacă testele în primele zile de boală sunt concludente sau nu.

Verificare

În decursul timpului au apărut mai multe studii și practici (RSNA, Universitatea Yale, Mayo Clinic, Cleveland Clinic) cu privire la acuratețea testelor pentru depistarea virusului care cauzează Covid-19. Una dintre concluziile comune ale acestor studii este că rezultatele fals-pozitive sunt mai rare decât cele fals-negative.

Dacă rezultatele fals-pozitive sunt cauzate în principal de erori în recoltare sau procesare în laborator, cele fals-negative pot fi rezultatul mai multor factori, care țin și de prezența altor viruși respiratori sau inhibitori ai reactivilor din teste. O altă concluzie pe care cercetătorii o subliniază este că testarea este net superioară observațiilor clinice ale specialiștilor

Este de subliniat o diferență fundamentală între primele zile de boală și primele zile după expunere. Instalarea bolii coincide cu apariția simptomelor și nu este obligatorie – datele de până acum arată că una din cinci persoane infectate nu va prezenta niciun simptom. În schimb, și testele asimptomaticilor se vor pozitiva. Expunerea este momentul în care persoana a avut contact direct cu virusul. Testarea, în acest caz, poate să nu fie relevantă decât câteva zile mai târziu.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), testarea pentru detectarea infecției cu noul coronavirus ar trebui făcută imediat ce persoana în cauză a aflat că este un contact direct. Dacă testul este negativ, se recomandă retestarea la 5-7 zile după ultima expunere sau imediat ce au apărut simptomele. Persoanelor vaccinate complet li se recomandă testarea la 5-7 zile după expunere.

Testele PCR sunt cele mai precise teste, folosite și pentru a confirma rezultatul dat de un test antigen, prin urmare, nu necesită folosirea lui după o anumită perioadă de timp de la apariția simptomelor.

În ceea ce privește testele antigen, se recomandă utilizarea acestora în perioada de vârf a infecției, pentru un rezultat cât mai precis.

În Uniunea Europeană, certificatul verde se eliberează și pentru cei testați. Fiecare stat membru poate decide dacă acceptă doar testele de înaltă precizie, cum sunt cele PCR sau le acceptă și pe cele antigen. În cel de-al doilea caz, valabilitatea certificatului verde se reduce de la 72 de ore (cu test PCR), la 48 de ore.

Concluzie

Afirmația este trunchiată. Testele PCR sunt concludente în primele zile de boală (așa cum sună afirmația deputatului liberal), dar într-adevăr pot fi mai puțin concludente în primele zile după expunere. Totuși, testarea pentru certificatul verde nu se face pe baza unei simptomatologii și nici nu țintește să diagnosticheze. În plus, este o metodă larg acceptată în UE, astfel că argumentul – inexact – al lui Toma Petcu devine irelevant.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.