Tudor Benga (USR-PLUS)
„Mongolia, Cuba, Cambodgia, Republica Dominicană, El Salvador, Maroc, Sri Lanka, Ecuador, Iordania, Guyana, Belize, Macedonia de Nord și Paraguay. Toate țări semnificativ mai sărace și mai subdezvoltate decât România. Toate au în clipa de față rate de vaccinare mai mari decât România ca număr total de doze administrate per capita. Unele au rate de vaccinare și de două ori mai mari decât noi, deși sunt țări de trei-patru ori mai sărace”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 03.09.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul în care din ce în ce mai puțini români aleg să se vaccineze împotriva Covid-19 (11.690 persoane în 23 august 2021, față de 90.400 în 23 aprilie 2021), Tudor Benga a afirmat, în 22 august 2021: 

Mongolia, Cuba, Cambodgia, Republica Dominicană, El Salvador, Maroc, Sri Lanka, Ecuador, Iordania, Guyana, Belize, Macedonia de Nord și Paraguay. Toate țări semnificativ mai sărace și mai subdezvoltate decât România. Toate au în clipa de față rate de vaccinare mai mari decât România ca număr total de doze administrate per capita. Unele au rate de vaccinare și de două ori mai mari decât noi, deși sunt țări de trei-patru ori mai sărace”.

Ce verificăm?

Care este situația economică și gradul de vaccinare al țărilor mai sus enumerate, în comparație cu România.

Verificare

Cele mai recente date ale Băncii Mondiale arată România are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor (PIB).

Din punct de vedere al ratei populației vaccinate (date oficiale oferite de Universitatea Johns Hopkins, prin Coronavirus Resource Center), țara noastră nu se situează pe ultimul loc. 

Universitatea Johns Hopkins nu publică însă și datele dozelor administrate per capita, așa cum le citează Tudor Benga. Cel mai probabil, deputatul a consultat site-ul Our World in Data, care nu este o sursă oficială. Potrivit acestuia, în data de 22 august (data declarației), România se afla într-adevăr pe ultimul loc, la doze administrate la suta de locuitori:

Tendințele s-au menținut și în zilele ulterioare declarației, România aflându-se în continuare pe ultimul loc la doze administrate la suta de locuitori.

Diferența dintre cele două criterii de calcul este următoarea: rata populației vaccinate total (cu ambele doze) ne arată situația reală a imunizării unei țări, respectiv exact ce procent din populație este complet vaccinat. În schimb, dozele administrate per capita (sau la suta de locuitori) se referă la numărul de doze administrate. Având în vedere că unele vaccinuri oferă o imunizare completă după prima doză (ca Johnsons and Johnsons), iar altele după două doze, acest criteriu nu oferă o imagine exactă a situației privind imunizarea. 

Mesajul lui Tudor Benga este totuși unul aproape de adevăr: foarte multe țări cu o situație economică mai proastă decât a României au rate de vaccinare mai bune. Mongolia și Cambodgia au chiar o rată dublă față de cea a României.

Concluzie

Afirmația lui Tudor Benga este parțial adevărată. Deși, în grupul de 14 țări menționate, România se află pe locul al nouălea, țara noastră are o rată de vaccinare foarte proastă comparativ cu state mult mai puțin dezvoltate economic.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.