Tudorel Toader (Fost Ministru al Justiției)
Am notat aici faptul că au fost realizate anchete -evident- penale în temeiul Ordonanţei 13, Ordonanţă declarată ca fiind constituţională în conţinutul ei, aspecte care au generat acel conflict constatat prin Decizia 68/2017.
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 05.03.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Privesc.eu

Context

Secţia de Procurori a CSM a fost convocată marţi, 28 februarie 2018, pentru a o audia pe Laura Codruţa Koveşi, procuror-şef al DNA, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea acesteia. În acest cadru, Tudorel Toader a reluat ideile expuse în raportul privind activitatea managerială a DNA şi a făcut următoarea afirmaţie:

 

Am notat aici faptul că au fost realizate anchete -evident- penale în temeiul Ordonanţei 13, Ordonanţă declarată ca fiind constituţională în conţinutul ei, aspecte care au generat acel conflict constatat prin Decizia 68/2017.

 

 

Ce verificăm?

Dacă OUG 13 a fost declarată constituţională în conţinutul ei.

Verificare

Am parcurs Decizia 64/2017 a CCR pentru a vedea ce a decis CCR în acest caz:

Apelăm la punctul 47 din Decizie, care spune că:

 

  1. În consecinţă, Curtea reţine că neîndeplinirea condiţiei de admisibilitate a excepţiei de neconstituţionalitate referitoare la caracterul „în vigoare” al actului normativ supus controlului de constituţionalitate se constituie într-un impediment dirimant care, în mod evident, împiedică soluţionarea pe fond a criticilor de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă formulate. În aceste condiții, având în vedere că data pronunțării este una ulterioară datei abrogării ordonanței de urgență criticate, şi anume de 5 februarie 2017, Curtea va respinge excepţia de neconstituţionalitate ca devenită inadmisibilă.

 

Obsservăm, aşadar, că Decizia CCR vorbeşte despre imposibilitatea soluţionării pe fond a criticilor de neconstituţionalitate şi respinge, ca devenită inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate – CCR nu s-a pronunţat cu privire la conţinutul OUG 13, ci a decis respingerea sesizării invocând faptul că aceasta fusese deja abrogată.

 

Menţionăm că Decizia 68/2017, la care face referire Tudorel Toader, constată existenţa unui conflict de natură constituţională între DNA şi Guvern în ceea ce priveşte OUG 13, dar nu declară ordonanţa constituţională din punct de vedere al conţinutului.

 

Concluzie

Afirmaţia lui Tudorel Toader este falsă. CCR nu a declarat OUG 13 constituţională în conţinutul ei.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.