Vasile Cîtea (PSD)
„În baza OUG. 78 din 22 mai 2020, ar fi trebuit achiziţionate măşti pentru a fi distribuite unui mare număr de cetăţeni cu probleme materiale sau de sănătate.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 29.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

Vasile Cîtea – deputat PSD – a făcut următoarea afirmație într-un comunicat transmis pe 16 iunie 2020:

În baza OUG. 78 din 22 mai 2020, ar fi trebuit achiziţionate măşti pentru a fi distribuite unui mare număr de cetăţeni cu probleme materiale sau de sănătate.”

Ce verificăm?

Dacă în baza Ordonanței de Urgență nr. 78/ 2020 ar fi trebuit achiziționate măști pentru a fi distribuite cetățenilor cu probleme materiale sau de sănătate.

Verificare

Conform Ordonanței de Urgență nr. 78/2020, Guvernul României se angaja, la Articolul 1 să asigure „măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale”. Sunt prezentate și categoriile sociale care urmează să primească măști de protecție:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

De asemenea, Parlamentul a  introdus un amendament la Hotărârea de Guvern prin care se instituia Starea de Alertă. Din textul amendamentului reieșea faptul că o parte dintre cetățenii României urmau să primească drept ajutor un set de măști de protecție. 

În 24 iunie  2020, Ministerul Sănătății a anunțat că firma Naguma Medical  Supply SRL  a câștigat  licitația pentru furnizarea măştilor de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate.

Concluzie

Afirmația făcută de Vasile Cîtea este adevărată. Guvernul s-a angajat ca o pătură mare a societății să primească din partea Guvernului măști de protecție.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.