Vasile Dîncu (Ministrul Apărării Naționale)
„Nu avem cetăţeni români care să fi trecut din România în Ucraina în această perioadă”.
Fals
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 04.05.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: DIGI 24

Context

După ce au apărut informații că ar exista mercenari români care au mers să lupte în Ucraina, în 18 aprilie 2022, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat:

„(…) pentru cetăţenii români, noi putem să ştim fluxul spre Ucraina, nu au mers oameni spre Ucraina dinspre România în această perioadă, pentru că noi fiind graniţă, să zicem Schengen sau viitoare graniţă Schengen, avem o foarte exactă statistică a celor care trec prin România”.

Ce verificăm?

Dacă au existat cetățeni români care au traversat granița spre Ucraina de la începutul războiului și până în prezent.

Verificare

Inspectoratul General al Poliției Române ne-a transmis următoarele date:

Înainte de vizitele oficialilor români în Ucraina din ultimele săptămâni, au mai existat cazuri de români care au călătorit în țara vecină din varii motive. În luna martie, doi tineri din Suceava au plecat în Ucraina ca să vadă dacă informațiile și imaginile din timpul războiului sunt reale. Ulterior, la început de aprilie, câțiva parlamentari au plecat în cele mai afectate zone din Ucraina, inclusiv Bucha și Irpin, unde au avut loc atacuri agresive ale armatei ruse.

Concluzie

Afirmația lui Vasile Dîncu este falsă. Au existat mii de români care au trecut granița cu Ucraina conform datelor oficiale. În plus, presa a relatat despre numeroase cazuri de români care au trecut granița, în această perioadă, mai ales în scop umanitar.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.