Victor Ponta (Pro România)
„Sunt prea subiectiv să mă întrebaţi pe mine. Nu mă întrebaţi ce ar trebui să facă alţii. Puteţi să mă întrebaţi ce am făcut eu. Când eu am fost acuzat de ceva, m-am retras din funcţie, judecătorii m-au achitat, pot să fac din nou.”
Parțial Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 15.02.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: RTV

Context

După ce Laura Codruța Kovesi a fost citată ca suspect la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Victor Ponta a declarat că:

„Sunt prea subiectiv să mă întrebaţi pe mine. Nu mă întrebaţi ce ar trebui să facă alţii. Puteţi să mă întrebaţi ce am făcut eu. Când eu am fost acuzat de ceva, m-am retras din funcţie, judecătorii m-au achitat, pot să fac din nou.”

Ce verificăm?

Dacă Victor Ponta s-a retras din funcțiile deținute atunci când i-au fost aduse acuzații și dacă a fost achitat în vreun dosar.

Verificare

Victor Ponta a fost prim-ministru al României între 2012 și 2015 și președinte PSD în perioada 2010- 2015. În această perioadă i s-au adus două acuzații.

  1. La jumătatea lui 2012, a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Atunci a declarat într-un interviu pentru publicația spaniolă El Pais că dacă se va demonstra că a plagiat, se va retrage din funcție. În acel moment, Victor Ponta era președinte PSD și prim-ministru. Nu menționa la care din funcții se referea.
    În iulie 2012, Comisia de Etică a Universității București a publicat o analiză a lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, constatând că 115 din cele 297 de pagini conțin elemente de plagiat. În urma acestei acuzații de plagiat și în ciuda afirmației făcute pentru El Pais, acesta nu a plecat din funcția de premier.
  2. Apoi, în iunie 2015, DNA începea urmărirea penală față de Victor Ponta. Procurorii îl cercetau în dosarul Turceni-Rovinari pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și de spălare a banilor.
    Câteva luni mai devreme, Ponta declarase că va demisiona dacă va fi implicat într-un dosar penal. Apoi, după ce s-a început urmărirea penală, a revenit și a spus căpolitica nu se face la DNA, se face în Parlament!”. La acel moment, a renunțat la șefia partidului, dar a rămas premier.
    Referitor la acest caz penal, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a luat încă o decizie definitivă, următorul termen al procesului fiind fixat pentru martie 2019. Deci, nu a fost achitat printr-o sentință finală.

Demisia din funcția de premier a venit în 4 noiembrie 2015, în urma incendiului de la Colectiv și a protestelor. La acel moment, Victor Ponta a declarat: „rezist la orice bătălie cu adversarii politici, dar nu mă bat cu oamenii”.

Concluzie

Având în vedere că Victor Ponta a demisionat din funcția publică la presiunile străzii și nu pentru că era sub vreo investigație, afirmația lui este parțial falsă. Singura demisie pe care și-a dat-o din cauza unei investigații a fost cea din funcția de președinte de partid.
El are dreptate când spune că a fost achitat, dar alege să prezinte jumătate de adevăr. Asta pentru că nu a fost luată încă o decizie definitivă în cazul Turceni-Rovinari.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.