În 16 iulie 2019, Premierul Viorica Dăncilă a făcut următoarea afirmație cu privire la raportul GRECO, după ce copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, i-a transmis acesteia că guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălțimea Europei și că România merită „ceva mai bun”:
„[…] legat de GRECO, analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite și la Belgia, țara din care face parte. Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una.”
Câte recomandări GRECO a implementat Belgia.
Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism de monitorizare al luptei anti-corupție din cadrul Consiliului Europei, înființat în 1999. El ajută la identificarea deficiențelor în politicile naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare.
Criticile, precum și recomandările la adresa a aproape 50 de state de pe toate continentele, sunt incluse în diferite tipuri de rapoarte și evaluări.
România a primit un raport cu privire la starea justiției chiar la începutul lunii iulie: Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România.
În afară de România și Polonia, niciun alt stat nu a mai primit un raport anul acesta, așadar pentru a verifica situația Belgiei, căutăm ultima evaluare a țării pe site-ul GRECO.
Cel mai recent publicat este Raportul intermediar de conformitate cu privire la „Prevenirea corupției cu privire la membrii Parlamentului, judecători și procurori” din Runda a patra de evaluare.
Concluziile raportului, traduse, sună așa:
„[…] GRECO concluzionează că Belgia a implementat în mod satisfăcător una dintre cele 15 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare din Runda a IV-a. Șapte recomandări au fost parțial implementate, iar șapte nu au fost puse în aplicare. Mai exact, recomandarea XI a fost implementată în mod satisfăcător, recomandările II, III, IV,, V, VI, XIV și XV sunt parțial implementate, iar recomandările I, VII, VIII, IX, X, XII și XIII nu au fost încă implementate.”
Experții Greco au mai explicat:
„În ceea ce privește prevenirea corupției parlamentarilor, procesul de reflecție și reformă rămâne la etapa embrionară, la aproape patru ani de la adoptarea raportului de evaluare. Începând cu 1 martie 2018, Camerele Reprezentanților au adoptat legi ale membrilor privați care încorporează anumite măsuri propuse de grupurile de lucru multipartite, iar altele sunt în așteptare. […] De asemenea, s-a constatat un consens cu privire la organizarea unei pregătiri periodice privind problemele legate de integritate pentru deputații, dar nu a fost adoptată încă o măsură în acest sens. […] În plus, GRECO consideră că este regretabil că reflecția privind imunitatea parlamentară este doar într-o etapă preliminară. În ceea ce privește judecătorii și procurorii, progresele înregistrate aici au fost, în general, lente și limitate. Au fost luate unele măsuri pentru evaluarea și reclasificarea indirectă a funcțiilor de conducere în instanțe. […] Se așteaptă progrese suplimentare privind normele privind integritatea tuturor judecătorilor și procurorilor, un sistem eficient de supraveghere și disciplinare pentru judecătorii supleanți, o evaluare a modalităților de repartizare a cauzelor între judecători. Având în vedere cele de mai sus, GRECO concluzionează că nivelul actual de respectare a recomandărilor rămâne “global nesatisfăcător” în sensul articolului 31, Alineatul 8.3 din Regulamentul de procedură.”
Raportul anterior, din 2016, arată că Belgia nu are nicio recomandare implementată.
Afirmația premierului Viorica Dăncilă este adevărată. Potrivit ultimului raport GRECO, Belgia implementase o recomandare în mod satisfăcător din cele 15.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.