Viorica Dăncilă (PSD)
„Atunci când Klaus Iohannis l-a avut contracandidat pe Victor Ponta, acesta s-a ales cu dosare penale. Acum, pentru Dan Barna vedem aceleași lucruri pentru că Klaus Iohannis a crezut că Dan Barna va intra în turul doi. Poate toate acestea erau întâmplătoare, dar văd acum de la portavocea lui Iohannis că și Viorica Dăncilă trebuie să meargă în fața procurorilor, și Viorica Dăncilă trebuie să aibă dosar penal”.
Fals
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 20.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Viorica Dăncilă – candidat la alegerile prezidențiale – a făcut următoarea afirmație pe data de 15 noiembrie 2019:

„Atunci când Klaus Iohannis l-a avut contracandidat pe Victor Ponta, acesta s-a ales cu dosare penale. Acum, pentru Dan Barna vedem aceleași lucruri pentru că Klaus Iohannis a crezut că Dan Barna va intra în turul doi. Poate toate acestea erau întâmplătoare, dar văd acum de la portavocea lui Iohannis că și Viorica Dăncilă trebuie să meargă în fața procurorilor, și Viorica Dăncilă trebuie să aibă dosar penal”.

Ce verificăm?

Dacă președintele USR Dan Barna are dosar penal.

Verificare

Viorica Dăncilă, fost premier și candidat la alegerile prezidențiale, a afirmat în repetate rânduri, după ce a intrat în turul II al alegerilor prezidențiale de anul acesta, că se așteaptă să fie chemată la DNA, pentru că „sunt foarte multe coincidențe”, punând accent pe faptul că: 

„(…) În 2014, Victor Ponta a candidat împotriva lui Klaus Iohannis, a avut dosar penal. Eu nu ştiu dacă e real sau nu e real, dar sunt foarte multe coincidențe. Anul acesta se aștepta ca domnul Barna să intre în turul al doilea, a avut dosar penal. Nici nu am intrat bine în turul al doilea cu Klaus Iohannis, şi am văzut că purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, Rareş Bogdan, m-a ameninţat că dezbaterea o voi avea cu procurorii”.

Afirmațiile fostului premier au fost făcute după primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a spus că în loc ca Viorica Dăncilă să se pregătească de o dezbatere cu președintele Klaus Iohannis, mai bine s-ar pregăti de „ o dezbatere cu procurorii” pe subiectul protestului din 10 august.

Are Dan Barna dosar penal așa cum susține Viorica Dăncilă?

Nu chiar. 

Numele Dan Barna, șeful partidului USR și fost candidat la alegerile prezidențiale în primul tur a fost vehiculat într-o singură speță penală, de curând, cu puțin timp înainte de desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce jurnaliștii RISE Project au publicat o anchetă privind modul în care au fost cheltuite fondurile europene din câteva proiecte în care a fost implicat Dan Barna. 

Pe scurt, investigaţia de presă arată cum firma Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare a lui Dan Barna ar fi direcţionat fonduri europene din cadrul unor proiecte de incluziune socială făcute cu bani europeni – „SES-am deschide-te”, „Punţi Comunitare” şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural” – către sora sa şi prieteni, iar totodată, în calitate de consultant, firma lui Barna a avizat documente de plată, chiar dacă beneficiarii finali ai fondurilor ar fi comis nereguli, iar afacerile nu a fost sustenabile şi nu s-au dezvoltat.

În urma dezvăluirilor, Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă al Guvernului (DLAF) a anunțat că verifică proiectele „SES-am deschide-te”, „Punţi Comunitare” şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”.

Iar, de asemenea, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat și ea în cazul dezvăluirilor. Procurorii au deschis dosar penal in rem, cu privire la o posibilă faptă de fraudare a fondurilor europene. Adică au început să cerceteze faptele, nicidecum anumite persoane.

Cât despre dosarele lui Victor Ponta, este deja cunoscut că fostul premier a trecut, de-a lungul anilor, de multe ori pragul diferitelor instanțe de judecată în calitate de martor, suspect și, acuzat, fie când era șef al Guvernului, fie când era doar deputat. În plus, Ponta a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

Totuși, abia în iulie 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală a lui Ponta în dosarul Turceni- Rovinari pentru fapte comise în perioada 2007-2008, în care a fost avocat. 

După alegerile prezidențiale din 2014, deci, care au avut loc în luna noiembrie.

Dosarul a fost trimis în judecată în septembrie 2015, iar Victor Ponta a ajuns în fața atunci Înaltei Curți de Casații și Justiție (ICCJ) pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor.

Dosarul încă se judecă. 

Nu există nicio dovadă oficială, însă, că președintele Klaus Iohannis s-ar aflat în spatele vreunui dosar, fie că este vorba despre Victor Ponta, fie că este vorba despre Dan Barna.

Concluzie

Afirmațiile candidatului la alegerile prezidențiale Viorica Dăncilă sunt false. Dan Barna nu are niciun dosar pe numele său, la momentul actual DNA investighează un dosar in rem, legat de fapte în care a fost implicat și șeful USR.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.