Victor Ponta (Pro România)
„[...] nu am schimbat nicio lege pentru mine, ba chiar m-am dus la proces de fiecare dată, probabil că vă aduceți aminte, la un moment dat am mers în cârje la DNA, pentru că am vrut să se termine cât mai repede.”
Parțial Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 26.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: România TV

Context

Fostul premier Victor Ponta a făcut, pe 20 martie 2019, următoarea afirmație, cu referire la dosarele deschise pe numele său:

„[…] nu am schimbat nicio lege pentru mine, ba chiar m-am dus la proces de fiecare dată, probabil că vă aduceți aminte, la un moment dat am mers în cârje la DNA, pentru că am vrut să se termine cât mai repede.”

Ce verificăm?

Dacă fostul premier Victor Ponta chiar s-a prezentat de fiecare dată la termenele proceselor sale penale și dacă a schimbat vreo lege în interes propriu.

Verificare

Este arhicunoscut că Victor Ponta a trecut, de-a lungul anilor, de multe ori pragul diferitelor instanțe de judecată în calitate de martor, suspect și, acuzat, fie când era șef al Guvernului, fie când era doar deputat. În plus, Ponta a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

În 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală a lui Ponta în dosarul Turceni- Rovinari pentru fapte comise în perioada în care a fost avocat. La una dintre audieri, fostul premier s-a prezentat în cârje.

Dosarul a fost trimis în judecată în septembrie 2015, iar Victor Ponta a ajuns în fața Înaltei Curți de Casații și Justiție (ICCJ) pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor.

Acesta a lipsit chiar de la primul termen al procesului din Camera Preliminară, din 21 septembrie 2015. A mers atunci, în schimb, la ședința Comitetului Executiv al PSD și a invocat drept argument că nu fusese citat, potrivit Adevărul.

Nu a fost singura dată când Victor Ponta nu s-a prezentat la termenele din dosarul Turceni-Rovinari. Fostul premier a lipsit din sala de judecată și la primul termen al procesului pe fond, de pe 11 februarie 2016, fiind plecat în străinătate. Site-ul ICCJ nu menționează aceste detalii, însă absența sa de la termene a fost notată și de această dată de către presă. Fostul premier nu a mers nici la termenul de pe 10 martie 2017 al aceluiași dosar, potrivit relatărilor ProTV.

Pentru că procesul continuă, Victor Ponta a lipsit chiar luna aceasta de la încă un termen, cel de pe 4 martie.

Cât despre schimbatul vreunei legi în interes propriu, nu degeaba am menționat mai sus scandalul plagiatului în lucrarea de doctorat.

După ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)  a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fostul premier a emis, în 2014, în plin scandal, o ordonanță de urgență care modifica legea educației naționale. (OUG 94 din 29 decembrie 2014).

Ordonanța „Dottore” permitea titularului lucrării de doctorat să renunțe la titlul de doctor, doar printr-o solicitare făcută la Ministerul Educației (Art. 1, punctul 12). Ordonanța a ajuns în Parlament, unde s-a decis scoaterea articolului în cauză, iar fostul premier a votat atunci, pentru forma finală.

E de menționat că Victor Ponta nu a mai beneficiat de pe urma acestei ordonanțe, pierzând titlul de doctor printr-o decizie CNATDCU și un ordin de ministru.

Concluzie

Afirmațiile lui Victor Ponta sunt parțial false.

Mai întâi, nu și-a făcut apariția la toate termenele procesuale.

Apoi, ordonanța de urgență care permitea renunțarea la titlul de doctor a fost promovată chiar de el în calitate de premier. Apoi a fost modificată în Parlament și s-a scos complet posibilitatea de a renunța la titlu. Ponta a votat cu da, în calitate de deputat, forma finală. Pe scurt, a încercat să schimbe o lege în interes propriu, dar în Parlament s-a răzgândit.

 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.