Viorica Sandu (PSD, deputat)
„s-a comandat un număr aberant de doze de vaccin (120 milioane) din care nu s-au utilizat decât 9.35 milioane, adică 7.79% dintre ele”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 23.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

Deputata PSD Viorica Sandu a afirmat în 29 iulie 2021 că „s-a comandat un număr aberant de doze de vaccin (120 milioane) din care nu s-au utilizat decât 9.35 milioane, adică 7.79% dintre ele”.

Ce verificăm?

Câte doze de vaccin au fost comandate și câte au fost utilizate.

Verificare

România face parte din mecanismul centralizat de achiziții de vaccinuri de la nivelul Comisiei Europene, care a încheiat contracte cu producătorii de vaccinuri, în numele statelor membre. 

Ministerul Sănătății (MS) ne-a transmis că până în 9 august 2021, România a primit 17.978.849 de doze de vaccin, din care 9.516.841 de doze au fost administrate. Astfel, 52.93% din totalul dozelor a fost folosit. 

Bugetul alocat pentru cumpărarea vaccinurilor se ridică la 1.680.000 mii lei, din care au fost angajate credite bugetare în sumă de 900.000 mii lei.

Ministerul nu ne-a transmis însă numărul de doze comandate de țara noastră deși am solicitat și această cifră. 

Am încercat să aflăm prin Europe Direct- centrul de contact al Comisiei Europene câte doze de vaccin a comandat România, însă am fost redirecționați către ministerul Sănătății din România. 

În iulie 2021, premierul Florin Cîțu a vehiculat cifra de 120 de milioane de doze de vaccin susținând atunci că Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor.​​ 

 

Concluzie

Afirmația Vioricăi Sandu este imposibil de verificat. Cu toate că și premierul a făcut afirmații despre 120 de milioane de doze de vaccin comandate de România, Factual nu a reușit să obțină dovezi că această cantitate chiar a fost comandată. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.