Viorica Sandu (PSD, deputat)
„Am urmărit tragediile cauzate de inundaţii, în ţara noastră, în ultima perioadă, şi aşteptam să văd ce măsuri va lua Guvernul pentru a-i ajuta pe cei afectaţi. Astăzi, s-a întâmplat, într-un final, minunea, iar Premierul Cîţu a lăsat puţin campania internă pentru şefia PNL şi a alocat fonduri pentru 17 judeţe. Când mă uit pe lista judeţelor, surpriză, Galaţiul lipseşte!”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

Viorica Sandu – deputat PSD – a transmis, pe 22 iulie 2021, într-un comunicat de presă:

„Am urmărit tragediile cauzate de inundaţii, ȋn ţara noastră, ȋn ultima perioadă, şi aşteptam să văd ce măsuri va lua Guvernul pentru a-i ajuta pe cei afectaţi. Astăzi, s-a ȋntâmplat, ȋntr-un final, minunea, iar Premierul Cȋţu a lăsat puţin campania internă pentru şefia PNL şi a alocat fonduri pentru 17 judeţe. Când mă uit pe lista judeţelor, surpriză, Galaţiul lipseşte!”

 

Ce verificăm?

Ce fonduri s-au alocat pentru județele afectate de inundații și dacă Galațiul se regăsește pe această listă.

Verificare

Legislația arată că guvernul are la dispoziție două fonduri prin care poate acoperi cheltuieli neprevăzute:

  • Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului care se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar); 
  • Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor acțiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamități naturale și sprijinirii persoanelor fizice sinistrate.

În ședința de şedinţa de guvern din 21 iulie 2021 a fost aprobată o hotărâre prin care s-a acordat, din fondul de intervenție, o sumă de 148,7 milioane de lei, pentru 17 judeţe. 

Potrivit documentului, județele care au beneficiat de fonduri sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Vâlcea și Vrancea. 

La finalul ședinței de guvern, premierul Florin Cîțu a explicat că „banii sunt destinaţi reparării drumurilor judeţene, comunale, podurilor, podeţelor şi digurilor” din judeţele afectate de inundaţii şi alunecări de teren și că în total este vorba despre „1.085 de obiective şi 243 de UAT-uri”. 

Tot atunci, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că fondurile au fost alocate pentru „calamități naturale pentru care ministerul Dezvoltării a primit solicitările de la instituțiile prefectului” și că „această sumă reprezintă toate solicitările venite până în data de 15 iulie”. Ministrul a adăugat că „urmează și alte alocări având în vedere calamitățile produse în ultima perioadă” și că în momentul în care va avea solicitări noi, va prezenta situația în ședința de guvern.

Echipa Factual a solicitat Prefecturii Galați să comunice dacă instituția a făcut vreo cerere pentru ajutor financiar.

Am fost informați că: 

  • În 26 mai 2021, Ministerul Dezvoltării a comunicat tuturor prefecturilor că fondurile sunt limitate și nu vor putea fi onorate solicitările unităților administrativ teritoriale (UAT), dar că acestea pot accesa programul Lucrări de Urgență, derulat de Compania Națională de Investiții (CNI) 
  • Au fost afectate 14 UAT-uri în județ, iar o parte dintre ele au demarat procedurile pentru accesarea programul CNI, fără însă să trimită documentele către Guvern 
  • După adoptarea hotărârii de guvern din 21 iulie, Instituția Prefectului Galați a cerut Guvernului să-i comunice dacă se mai poate accesa programul CNI sau dacă prefectura trebuie să transmită către guvern un proiect de hotărâre pentru alocarea banilor din fondul de intervenție. Nu au primit niciun răspuns.

raspuns prefectura Galati

În fapt, niciuna dintre primăriile din Galați nu a trimis solicitarea de fonduri către Guvern, cu toate că procedura accesării banilor pentru despăgubiri în urma calamităților prevede acest lucru, de foarte mult timp.

Județul Galați a fost inundat câteva zile la rând din cauza ploilor torențiale de la finalul lunii iunie care au afectat 140 de gospodării și 30 de străzi și au doborât 70 de copaci. Cartierele Valea Oraşului şi Barboşi din municipiul Galaţi au fost unele dintre cele mai afectate. Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi este Costel Fotea, care a câștigat un nou mandat în toamna lui 2020 din partea PSD. 

Concluzie

Afirmația deputatului PSD Viorica Sandu este trunchiată. Este adevărat că guvernul a alocat fonduri pentru 17 judeţe, iar județul Galaţi lipseşte de pe această listă. Cu toate acestea, alocarea a fost făcută în urma solicitărilor primite de la prefecții județelor până în data de 15 iulie, iar Galațiul nu a trimis nicio solicitare, în termenul acordat.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.