Vlad Gheorghe (USR)
„(...)avem cele mai multe proceduri de infringement pe Mediu”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 14.10.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 3 octombrie 2022, europarlamentarul Vlad Gheorghe, a cerut demisia ministrului Mediului, Tanczos Barna, aflat de 2 ani în funcție, în urma incidentului cu activiștii Declic. A invocat starea “de război pentru activiștii de mediu” a pădurilor și că „(…)avem cele mai multe proceduri de infringement pe Mediu”

Într-un live transmis pe Facebook de comunitatea Declic, ministrul se ceartă cu activiștii (folosind limba maghiară), după ce aceștia îl acuză că nu protejează parcurile naționale din România. Imaginile sunt filmate în satul natal al lui Tanczos Barna, Sâncrăieni.

Ce verificăm?

Pentru că Vlad Gheorghe nu specifică exact cu ce anume compară numărul de proceduri de infringement pe Mediu, verificăm acest aspect raportându-ne la celelalte
state europene și la ponderea procedurilor de infringement pe Mediu din totalul celor pe care le are țara noastră.

Verificare

Procedura de infringement este un mecanism al Comisiei Europene, prin care instituția le impune statelor membre transpunerea directivelor europene în cadrul legislativ național. În cazul în care Comisia consideră că un stat membru încalcă o lege europeană, procedura dictează că aceasta trimite o cerere scrisă statului respectiv, în care i se oferă un termen limitat (de obicei două luni) să adapteze legea. Dacă, după aceste două luni, statul nu își îndeplinește obligația, Comisia va merge la Curtea de Justiție, unde statul poate fi sancționat financiar.

În iunie 2022, România a îndeplinit condițiile pentru clasarea a două proceduri de infringement în domeniul mediului, prin transpunerea adecvată în legislație a directivelor europene.

  • Câte proceduri de infringement pe Mediu are România, comparativ cu celelalte state europene

Conform platformei de decizii în procedurile de infringement a Comisiei Europene, sunt 771 cazuri active de infringement în prezent, în domeniul mediului.  Dintre acestea, 41 îi sunt legate de România. Cele mai multe sunt adresate Greciei, care are 73 de proceduri active de infringement. Cele mai puține sunt în Danemarca, cu 4 cazuri active în prezent.

La 41 de proceduri de infringement, România se află în media regiunii. Bulgaria are 43 de cazuri active, Ungaria 18, Slovacia 35 și Slovenia 34. 

  • Ce pondere au procedurile pe mediu, din totalul infringement-urilor pe care le are România?

Din totalul de 114 proceduri de infringement active în România acum, o treime sunt pe mediu (respectiv 41). Alte 13 sunt pe energie, 19 pe stabilitate financiară, 7 pe justiție. 

Concluzie

România nu ocupă primul loc pentru proceduri de infringement pe mediu în Europa și nici nu este aproape. Însă, din totalul de proceduri de infringement aduse României, cele mai multe sunt pe mediu.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.