Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
„Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului.”

Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 13.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce datele privind campania de vaccinare împotriva Covid-19 din ţara noastră au început să fie publicate, jurnalişti de la mai multe publicaţii au descoperit că 7000 de persoane s-au vaccinat înainte să aibă dreptul sau că 80% dintre centrele de vaccinare din Bucureşti nu apar în platforma oficială.

Florin Roman, deputat PNL, a scris că Vlad Voiculescu este cel care a permis vaccinarea rudelor militarilor. În replică, pe 10 martie 2020, Vlad Voiculescu a scris pe Facebook

„Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului.”

Ce verificăm?

Prevederile legale referitoare la vaccinarea rudelor angajaților statului.

Verificare

Strategia Naţională de vaccinare împotriva Covid-19, adoptată în noiembrie 2020, nu conţine nicio referire la familiile personalului angajat la stat, în etapa a II-a având dreptul să se vaccineze populația la risc (adulți cu vârsta peste 65 de ani şi persoanele aflate în evidență cu boli cronice) şi lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, considerate esențiale. 

Strategia a fost modificată în ianuarie de hotărârea de Guvern nr.12/2021 care a introdus un nou articol, prin care vaccinarea în centrele Ministerului Apărării Naţionale este permisă membrilor familiilor angajaţilor din sistemul naţional de apărare națională, ordine publică şi securitate naţională, însă doar „potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie”. 

În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul hotărârii se menționează că: activitatea de vaccinare se va realiza cu respectarea  prioritizării stabilite prin strategie.

Concluzie

Afirmaţia lui Vlad Voiculescu este adevărată. Hotărârea de guvern pe care a semnat-o alături de Florin Cîţu prevede că membrii familiilor angajaţilor din sistemul naţional de apărare naţională se pot vaccina în centrele Ministerului Apărării Naţionale doar dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate din strategia națională de vaccinare. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.