Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
„(...) Persoanele trecute de 50 de ani au cel mai mare risc de deces dacă se infectează cu noul Coronavirus. Părinții și bunicii noștri sunt cei mai vulnerabili, alături de cei cu diverse afecțiuni (diabet, boli pulmonare, hipertensiune, afecțiuni cardiovasculare, cancer).”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 13.03.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 12 martie 2020, Vlad Voiculescu-  membru PLUS și fost candidat la Primăria Capitalei a scris pe Facebook:

„(…) Persoanele trecute de 50 de ani au cel mai mare risc de deces dacă se infectează cu noul Coronavirus. Părinții și bunicii noștri sunt cei mai vulnerabili, alături de cei cu diverse afecțiuni (diabet, boli pulmonare, hipertensiune, afecțiuni cardiovasculare, cancer).”

Ce verificăm?

Ce categorie de persoane are cel mai mare risc de deces dacă se infectează cu Coronavirus.

Verificare

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de viruși care pot provoca în cazul oamenilor răceli sau infecții respiratorii severe de tipul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) 

Covid 19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul descoperit după ce primul focar a izbucnit în orașul Wuhan din provincia Hubei- China la finalul lui 2019. 

SARS-CoV-2 este numele dat coronavirusului ce determină COVID 19. 

Mai multe informații legate de COVID-19 se găsesc pe site-ul Organizației Mondială a Sănătății.

Portalul worldometers.info monitorizează în timp real situația creată virusul COVID-19 (Coronavirus) pe plan internațional. 

Statisticile sunt detaliate, iar cele cu privire la decese și vârsta persoanelor care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului se găsesc AICI. 

Astăzi, 13 martie 2020, situația deceselor arată așa: 

Pe categorii de vârstă, situația arată astfel:

Rata deceselor pe categorii de vârstă a fost calculată pe baza unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din februarie 2018 și pe baza unui studiu făcut tot în februarie de autoritățile din China. 

Tot potrivit www.worldometers.info,  în cazul pacienților care nu au raportat condiții medicale preexistente („comorbide”) rata deceselor este de 0,9%. Bolile preexistente care pun pacienții într-un risc mai mare de a muri în cazul unei infecții cu virusul COVID-19 sunt:

Concluzie

Afirmațiile lui Vlad Voiculescu sunt adevărate potrivit datelor existente până la acest moment. Persoanele trecute de 50 de ani sunt sub cel mai mare risc de deces dacă se infectează cu noul coronavirus, cu atât mai mult dacă suferă de alte afecțiuni.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.