Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
„În primele 6 luni, din 10 angajări, 5 au fost la stat!”
Fals
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 28.09.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Vlad Voiculescu – fost ministru al Sănătății și candidat la Primăria Capitalei- a făcut următoarea declarație pe data de 16 august 2019 cu privire la angajații la stat:

„În primele 6 luni, din 10 angajări, 5 au fost la stat!

Ce verificăm?

Numărul angajaților din primele șase luni ale anului 2019.

Verificare

Am cerut cifrele Ministerului Muncii, iar răspunsul lor arată așa: 

 

Vedem că în primele șase luni din 2019, au fost încheiate un total 1.437.949 contracte noi de muncă, din care 125.648 la stat.  Procentual, asta înseamnă aproape 9% din totalul angajărilor. 

Ministerul Muncii a făcut însă o precizare:

 „…nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidenţiate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcţionarii publici, militarii, personalul din justiţie, etc. ”

Așa că am cerut datele și de la ANAF, care ne-a redirecționat către Inspecția Muncii – Registrul General al Evidenței Salariaților. De la ei, am primit aceleași date ca de la minister.

Am trimis apoi solicitări către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, dar și, individual, la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe, încercând să aflăm numărul angajărilor în prima jumătate din acest an.

SRI spune că aceste informații nu au caracter public, iar MApN că aceste cifre se află pe „lista cu informaţiile secrete de serviciu specifice Direcţiei generale management resurse umane”. 

Ministerul Afacerilor Interne a răspuns că:

„(…) în perioada solicitată, respectiv ianuarie 2019 – iunie 2019, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au avut loc aproximativ 900 de încadrări. La nivelul Aparatului Central al MAI, menționăm faptul că, în perioada de referință, s-au înregistrat 13 încadrări.”

 SIE spune că „datele solicitate nu se încadrează în sfera informațiilor de interes public, aflându-se pe lista cuprinzând categoriile de informații secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informații Externe”.

Agenția Națională a Funcționarilor Publici ne-a furnizat următoarele cifre pentru fiecare dintre cele șase luni cu privire la noii angajați:

  • ianuarie – 734 funcționari publici
  • februarie – 630 funcționari publici
  • martie – 628 funcționari publici
  • aprilie – 502 funcționari publici
  • mai – 696 funcționari publici
  • iunie – 463 funcționari publici

Ne-am uitat și la datele din ultimul raport al Consiliului Fiscal. Reiese că în decembrie 2018, în România erau 1.231.014 posturile ocupate în sistemul bugetar. 

Apoi am comparat cu ultimele date privind posturile ocupate în sistemul bugetar (aferente lunii iulie 2019), date care arată că numărul total al salariaților bugetari este de 1.224.740, adică în scădere față de  ultima lună a anului trecut.

Concluzie

Afirmațiile lui Vlad Voiculescu sunt false. Chiar dacă nu există date complete, unele dintre ele având caracter nepublic, toate structurile mai sus menționate – având în vedere răspunsul MAI și văzând răspunsul ANFP – nu ar putea strânge jumătate din numărul total al contractelor noi de muncă încheiate în primele șase luni din 2019. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.