Dezinformări rețele sociale
Data postării: 18.05.2023
www.factual.ro
FALS | 763 de decese cauzate de vaccinurile anti-Covid

Un utilizator de Facebook preia o teorie conspiraționistă care circulă în această formă pe mai multe rețele de socializare. Potrivit promotorilor ei, există 763 de decese documentate, cauzate de vaccinurile anti-Covid. În postare se oferă însă puține exemple, care sunt, de asemenea, false.

*Captură ecran 18.05.2023

„763 de decese cauzate de vaccinurile Covid și sute de victime ale vaccinării – o uriașă crimă a vaccinurilor este scoasă la lumină cu dovezi solide! Kla.TV a adunat peste 17 ore de documente filmate care arată consecințele îngrozitoare și decesele la nivel mondial în urma injecțiilor Covid-19. La minutul 20,08 este amintit și cazul Alessiei Raiciu: jucătoarea națională de baschet a României, Alessia Raiciu, 18 ani, moare subit din cauza efectelor secundare ale vaccinului. Minutul 20.33 – Capriel Dedeian, chitarist și compozitor român de origine armeană. La minutul 21.11 – fotbalistul Alexandru Vagner, 33 de ani. La minutul 21.17 este amintit și decesul cântărețului Darius Crețan ”Nosfe”. Dacă atât de mulți oameni au murit doar în rândul celebrităților, ce se întâmpla cu anonimii și necunoscuții care nu sunt publicați în mass-media? (…)”, este mesajul cântărețului Florin Chilian postat pe pagina sa de Facebook, alături de un videoclip în care sunt prezentate așa-zisele victime ale vaccinului împotriva virusului Covid-19. Acest mesaj a fost postat și pe site-uri de știri cunoscut conspiraționiste, precum Știrile de astăzi și ActiveNews.

Mesajul este, de fapt, preluat din limba franceză și a fost publicat de un utilizator Twitter care are frecvente postări care promovează abordări false privind pandemia de Covid.

Mesajul a fost publicat și pe  Reddit, dar și pe platforma rusească VK.

Sunt vaccinurile anti-Covid sigure?

Conform unui raport CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA), vaccinul anti Covid-19 este sigur, iar reacțiile adverse severe sunt rare, precum și decesele. În Statele Unite ale Americii au fost administrate peste 672 de milioane de doze de vaccin și, în tot acest timp, Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) a primit 19.476 de rapoarte preliminare (0,0029%) de deces în rândul persoanelor vaccinate (pentru că autoritățile solicită raportarea tuturor deceselor în cadrul persoanelor vaccinate și abia apoi se determină, prin analize coroborate, cauza finală). Dintre acestea, doar  9 au fost determinate, în urma analizelor, ca fiind cauzate de vaccinarea anti-covid, toate asociate cu vaccinul Johnson&Johnson.

Cine sunt persoanele „decedate” din videoclip?

La începutul videoclipului apare comedianta Heather McDonald care povestește că este dublu vaccinată, a continuat să călătorească și nu a contractat virusul. „Iisus mă iubește mai mult decât orice! El chiar mă iubește!” sunt cuvintele rostite de Heather înainte ca aceasta să se prăbușească pe scenă. Ulterior, s-a interpretat că Heather McDonald ar fi murit din cauza vaccinului.

În realitate, femeia a leșinat și a fost dusă la spital, iar imaginile au fost folosite pentru realizarea unui trailer pentru filmul anti-covid Died Suddenly alături de alți oameni, care au avut diferite probleme medicale și se presupune că totul s-a întâmplat din cauza vaccinului. Acest film are la bază teoriile conspiraționiste despre vaccinul împotriva Covid-19 despre care s-a tot spus că afectează starea de sănătate a oamenilor. Reuters a demonstrat că acest film nu conține informații adevărate.

Comedianta a declarat că este obișnuită să fie văzută ca o piesă de propagandă după ce clipul a fost răspândit peste tot în online. De asemenea, pentru a clarifica lucrurile, aceasta a încărcat un video pe rețelele sociale despre starea ei  de sănătate pentru a înceta teoriile conspiraționiste, spunând că a suferit o fractură craniană minoră și o comoție cerebrală, dar nu a avut probleme persistente.

Totodată, moartea baschetbalistei românce Alessia Raiciu este amintită în acest videoclip. Tânăra a fost găsită fără suflare în apartamentul său în luna august a anului 2022. Medicii legiști, citați de presa centrală, au stabilit, în urma autopsiei, posibila cauză a decesului, adică un edem pulmonar acut. Familia Alessiei a înființat o asociație în numele ei, care se ocupă cu promovarea sportului în rândul tinerilor.

Capriel Dedeian, chitarist și compozitor de origine armeană, s-a stins din viață în august 2022 „după o lungă și grea suferință”, declară Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Mulți prieteni și rude consideră că starea lui de sănătate s-a agravat după moarte fratelui său, Garbis Dedeian, de care era foarte apropiat.

Fostul fotbalist Alexandru Vagner, a suferit un infarct în timpul unui antrenament alături de echipa Inter Cristian. Tânărul de 33 de ani a fost internat de urgență la spital, dar starea lui era critică. În ultimele luni, fotbalistul s-a plâns de oboseală din cauza nopților nedormite în care juca poker online și consuma energizante. Câteva zile mai târziu, acesta a decedat.

Cântărețul Darius Crețan, cunoscut ca Nosfe, a murit în octombrie 2022 după ce a suferit un infarct la doar 37 de ani. În urmă cu câteva ore de la incident, Nosfe a concertat alături de trupa Șatra B.E.N.Z, care a și anunțat moartea tânărului artist pe pagina lor de instagram. Familia și prietenii cred că stresul și oboseala și-au spus cuvântul.

Postarea utilizatorului Florin Chilian este falsă. Vaccinul anti Covid-19 este sigur, conform raportului realizat de CDC. Cazurile de deces prezentate în videoclip nu sunt corect documentate – unele sunt dovedite ca fiind din alte cauze, altele nu au fost niciodată puse în legătură directă cu vaccinarea, iar pentru altele pur și simplu nu există date. 

Factual.ro a verificat în trecut și alte teorii conspiraționiste privind vaccinurile anti-Covid. Printre acestea, se numără:

FALS | Țările cu cea mai mare rată de vaccinare au cea mai mare rată de mortalitate

FALS | Zilnic apar cazuri de „morți subite”

FALS | Vaccinurile anticovid nu au de două ori mai multe efecte adverse decât toate celelalte vaccinuri din istorie

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.