Cristian Terheș (PNȚCD, europarlamentar)
„Uitați-vă în prezent pe hartă, când te uiți, rata de exces de mortalitate. Țările cu cea mai mare rată de vaccinare au cea mai mare rată de mortalitate ! Să-mi explice mie cineva care este motivul!”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 06.03.2023
www.factual.ro

Context

Deputatul european Cristian Terheș a fost invitat, în 27 februarie 2023, la emisiunea Luis Lazarus-Zeus Tv, difuzată pe pagina de Facebook care poartă același nume. Terheș a dezbătut mai multe subiecte, printre care s-a numărat și o statistică publicată de Eurostat, cu date demografice ale țărilor care fac parte din Uniunea Europeană. 

Deputatul european Cristian Terheș a corelat direct faptul că în țările cu un grad ridicat de vaccinare împotriva noului coronavirus, excesul de mortalitate este mai mare decât în țările unde gradul de vaccinare a fost mai scăzut.

Emisiunea a avut, în primele trei zile de la difuzare, peste 73.000 de vizualizări și peste 8.800 de comentarii.

Ce verificăm?

Ce date demografice au fost publicate de Eurostat și dacă au vreo legătură cu vaccinarea.

Verificare

În 17 februarie 2023, Eurostat a publicat raportul statistic lunar care cuprinde date demografice ale țărilor care fac parte din Uniunea Europeană. 

Potrivit datelor, în luna decembrie 2022, în Europa s-a înregistrat o creștere a mortalității de 19% față de numărul mediu de decese din aceeași lună, între 2016-2019. Este cea mai mare valoare înregistrată în 2022 și rata reprezintă o creștere bruscă față de noiembrie, când mortalitatea în exces a fost de +8%.

Spre comparație, rata mortalității în exces a fost de +30% în decembrie 2020 și de +24% în decembrie 2021.

Cifrele, corelate ulterior, artificial, cu ratele de vaccinare, au reprezentat o temă recurentă pe conturile social media recunoscute ca antivacciniste. Factual.ro a analizat deja acest lucru aici.

În intervenția din cadrul emisiunii, europarlamentarul Cristian Terheș preia tema antivaccinistă care deja circula pe canalele de comunicare în masă și corelează direct excesul de mortalitate cu gradul de vaccinare împotriva covid.

Reluăm o parte din verificarea publicată anterior, cu mențiunea că este important ca aceste teme false să fie tratate separat atunci când vine vorba de politicieni, ca vectori ai opiniei publice. Cristian Terheș face o afirmație neadevărată, care nu se bazează pe niciun fel de date științifice. Eurostat a publicat un raport care NU se referă în niciun fel la vaccinare.

Există date, așa cum vom arăta în continuare, care arată că, tocmai datorită vaccinării, mortalitatea cauzată de Covid19 este în scădere

În al doilea rând, analizarea excesului de mortalitate într-o singură lună este scoasă din context – există multe luni în care, chiar și după începerea campaniei de vaccinare, mortalitatea în România este mai mare decât media europeană. Așadar, a lua reper o perioadă atât de scurtă este, pur și simplu, irelevant. 

În al treilea rând, raportul Eurostat explică în mod clar că datele din România sunt provizorii (este singura țară aflată în această situație – cel mai probabil, autoritățile nu au reușit centralizarea și procesarea tuturor datelor la timp).

Ce este excesul de mortalitate? 

Excesul de mortalitate este o măsură raportată lunar de Eurostat în contextul pandemiei Covid19. În fiecare lună, numărul de decese din toate cauzele este comparat cu media deceselor constatate în aceeași lună din anii pre-pandemici 2016-2019, care reflectă condițiile „normale”. Excesul de mortalitate reprezintă ceea ce depășește această medie. 

Eurostat măsoară exclusiv numărul deceselor și nu le diferențiază în funcție de sex, vârstă sau statutul de vaccinare anticovid. Foarte important, această statistică nu conține informații privind cauzele deceselor. Analiza cauzelor deceselor este un demers separat și un proces complex. Din aceste motive, cea mai recentă statistică a cauzelor deceselor la nivelul UE este pe anul 2017, iar pe țări individuale, pentru anul 2019. 

În anii 2020 și 2021, perioadele cu cel mai mare exces de mortalitate s-au suprapus cu valurile pandemice Covid19. Ca urmare a vaccinării în masă, mortalitatea cauzată de Covid19 este în scădere

Totuși, în anul 2022, în majoritatea țărilor europene a persistat un exces de mortalitate, care totodată a scăzut semnificativ față de cifrele ultimilor doi ani. În condițiile în care nu există date oficiale privind cauzele lor, decesele în exces sunt dificil de înțeles, iar comentatori media anti-vacciniști le pun pe seama vaccinurilor. 

Vaccinurile anticovid nu cresc mortalitatea din orice cauză 

 Dacă vaccinarea ar cauza creșterea mortalității, ar fi necesare două corelații: 

  1. Cu cât o populație este mai vaccinată, cu atât mai mare mortalitatea în exces.
  2. Decesele din orice cauză ar trebuie să crească pe măsură ce campaniile de vaccinare progresează. 

În ce privește prima corelație, site-ul pandem-ic.com, întreținut de Philipp Schellekens, consilier economic la Banca Mondială, oferă o analiză globală actualizată între rata de vaccinare a diverselor țări, grupate în funcție de venit, și excesul lor de mortalitate. Analiza demonstrează că o rată ridicată de vaccinare se asociază cu scăderea excesului de mortalitate

Două studii la scară largă, unul realizat în SUA, care a implicat aproape 7 milioane de oameni, și un altul, care a avut ca bază de studiu întreaga populație adultă a Ungariei, au pus în evidență că persoanele vaccinate împotriva Sarc-Cov2 au o rată de mortalitate din orice cauză mai scăzută decât a populației non-vaccinate. Aceste constatări sunt valabile pentru toate cele mai întrebuințate 4 vaccinuri, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Janssen. 

Aceste date confirmă siguranța utilizării vaccinurilor anticovid. 

Alte studii care confirmă acest lucru sunt disponibile aici, aici și aici.

Cât privește a doua corelație, trendul general pe anul 2022 este de scădere a excesului de mortalitate la nivelul UE, în comparație cu anii pandemici precedenți. 

Cifrele Eurostat pe o lună sunt irelevante, interpretate separat

A interpreta datele disponibile într-o singură lună este greșit, dintr-un motiv simplu – fluctuațiile sunt foarte mari, de la o lună la alta. 

Ținând cont de faptul că, în România, campania de vaccinare a început la finalul lui decembrie 2020, observăm, tot din datele Eurostat, că țara noastră a înregistrat un exces de mortalitate peste media europeană în lunile februarie-mai 2021 (spre deosebire, de exemplu, de Belgia, Danemarca și Germania, țări cu rate ridicate de vaccinare, dar care au înregistrat morți în exces mult sub medie). La fel, în septembrie-noiembrie 2021, adică lunile cu cel mai mare val pandemic, România a înregistrat cote-record de morți în exces, ajungând până la 111%, în timp ce media europeană era de 18%.

Datele statistice referitoare la mortalitatea din România sunt la nivelul anului 2021 și pot fi accesate aici. Potrivit acestor informații, principala cauză de mortalitate este reprezentată de bolile și afecțiunile sistemului circulator.

Ce ar putea explica variațiile de exces de mortalitate în UE?

Variațiile de exces de mortalitate sunt de 2 tipuri: disparități între diversele luni ale anului și disparități între țări. 

Pe durata lui 2022, au existat două vârfuri de mortalitate. În iulie și august s-a înregistrat un exces de mortalitate important, care coincide cu valurile severe de căldură și secetă care au afectat continentul european. Factual.ro a tratat acest subiect aici și aici.

Al doilea vârf a fost luna decembrie, în care excesul de mortalitate a crescut brusc la 19% față de 6,7%, cât fusese în luna precedentă, deși în scădere accentuată față de lunile decembrie din anii 2020 (+30%) și 2021 (+24%). 

În prezent, explicația vehiculată pentru luna decembrie este debutul timpuriu și sever al sezonului de gripă și viroze respiratorii, în condițiile în care populația are o susceptibilitate crescută la infecții după doi ani de distanțare socială, iar sistemul medical este minat de diverse presiuni și disfuncționalități. 

Cât privește variațiile dintre țări, raportul Eurostat subliniază că, pe durata pandemiei, țările europene, precum și regiuni diferite din aceeași țară, nu au fost afectate în același fel sau în același timp de valurile de decese în exces. Pe luna decembrie 2022, cele mai vaccinate două țări din UE, Portugalia și Malta, au avut excese de mortalitate de 14,8% și 9,7%, care se situează sub media UE, de 19%. Cea mai lovită țară a fost Germania (+37%), în vreme ce România și Bulgaria s-au situat sub media anilor de comparație. Astfel de variații sunt dificil de interpretat și cel mai probabil sunt rezultatul interacțiunii complexe între mai mulți factori, care pot varia de la o țară la alta. În cazul Germaniei, se suspectează un rol pentru valurile de gripă de la sfârșitul anului.  

În concluzie, vaccinurile împotriva noului coronavirus nu au nicio legătură cu excesul de mortalitate din decembrie 2022. Studii efectuate, care au comparat populații vaccinate cu populații non-vaccinate, confirmă că vaccinarea anticovid este sigură și nu crește riscul de mortalitate din orice cauză.

Concluzie

Afirmația deputatului european Cristian Terheș este FALSĂ. Datele demografice publicate de Eurostat despre rata mortalității din luna decembrie 2022 în Europa nu pot fi corelate cu gradul de vaccinare anticovid.

 

*Foto copertă: Captură ecran emisiunea Luiz Lazarus TV

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.