Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.06.2023
www.factual.ro
FALS | Forumul Economic Mondial și rescrierea Bibliei de către AI

Ortodoxinfo a distribuit pe Facebook un articol care explică planul Forumului Economic Mondial de a rescrie textele religioase cu ajutorul AI pentru a crea o „nouă Biblie” globalizată. Articolul îl consideră responsabil pe istoricul israelian Yuval Noah Harari care este un adept al remodelării spiritualităţii în funcţie de interesele „globaliştilor”

Forumul Economic Mondial (WEF) este unul dintre subiectele preferate ale conspiraţioniştilor. De regulă, teoriile lor se referă la acţiunile elitelor globale (Bill Gates, Klaus Schwab sau Yuval Harari) de a controla, pentru câştigul propriu, aspecte precum sectorul financiar, reducerea populaţiei globale, pandemia Covid-19 etc.

Factual.ro a demontat deja multe dintre aceste teorii, iar exemple găsiți aici (despre Marea resetare), aici (despre rolul WEF) şi aici (despre depopularea globală cu ajutorul Covid-19). Similar, AFP a demontat unele afirmații false, aici (despre Bill Gates și reducerea populației).

Nu este pentru prima dată când Yuval Harari, şi implicit WEF apar în mediul online cu așa-zise afirmaţii contra învăţăturilor religioase. În 2022, Forumul Economic Mondial ar fi susţinut că „Dumnezeu este mort” şi „Isus este un fals”, însă această teorie a fost deja demontată de fact-checkerii de la Associated Press. 

 

Ce face Forumul Economic Mondial

 

Fondat în 1971 de economistul Klaus Schwab, Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizaţie non-profit cu sediul în Cologny, cantonul Geneva, Elveția. Organismul este cunoscut, în special, datorită întrunirilor anuale care au loc în staţiunea montană Davos.

Potrivit statutului, WEF asigurară cooperararea între sectorul privat şi cel public. Astfel, că reuneşte personalităţi relevante din mediul politic, de afaceri, cultural sau reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a îmbunătăţi starea lumii. 

Întrucât Forumul nu face parte din categoria autorităţilor guvernamentale, în urma reuniunilor derulate, organizaţia publică un raport anual, pur consultativ. Prin urmare, nu poate obliga aparatele de stat globale să adopte concluziile sale.

În plus, WEF publică frecvent materiale informative despre impactul pozitiv al religiilor în gestionarea anumitor probleme globale.

Cine este Yuval Noah Harari

 

Yuval Noah Harari este o figură publică israeliană, istoric, filozof și autorul de bestsellere Sapiens: A Brief History of Humankind, Homo Deus: A Brief History of Tomorrow, 21 Lessons for the 21st Century și a seriei Sapiens: A Graphic History and Unstoppable Us. În 2002, Harari și-a obţinut doctoratul la Universitatea Oxford, iar în prezent, este lector la Departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim.

Yuval Harari a vorbit despre viitorul umanității la Davos 2020 și 2018, pe scena principală a evenimentului organizat de Forumul Economic Mondial. Acesta dezbate în mod frecvent probleme globale cu diverşi șefi de stat (Emmanuel Macron, Angela Merkel, Sebastian Kurz).

Deoarece cercetările actuale derulate de Harari se concentrează pe subiecte precum relația dintre istorie și biologie, modul în care istoria a schimbat oamenii sau dileme etice în știința și tehnologia secolului XXI, se întâmplă frecvent ca prelegerile sale să fie interpretate în mod eronat. Spre exemplu, în 2022, The Journal a catalogat drept „context lipsă” un citat al istoricului potrivit căruia tehnologia va înlocui oamenii în următorii ani. Similar, publicația Logically a demontat o teorie ce sugerează că Yuval Harari vrea să controleze populaţia lumii prin „hackingul organismelor umane”.

 

A spus Yuval Harari că Biblia trebuie rescrisă de AI?

 

Afirmaţia la care se referă publicaţia Ortodoxinfo, însă fără a menţiona sursa originală, are în vedere un discurs pe tema „AI şi viitorul umanităţii” susţinut de Harari în cadrul evenimentului științific Frontiers Forum. Discuţia a ridicat întrebări precum: „În ce fel va afecta AI modul în care modelăm cultura? Este AI sfârșitul istoriei umane? Cum reglementăm AI?”. 

Între minutul 9:30-11:25, profesorul vorbeşte despre modul în care inteligenţa artificială poate fi folosită în scopuri maliţioase, cu referire la scripturile religioase.

„Încercați să vă imaginați impactul noilor instrumente AI care pot genera manifeste politice, știri false și chiar scripturi sfinte pentru noile culte. În ultimii ani, cultul Q Anon s-a format în jurul textelor online anonime cunoscute sub numele de Q Drops. În prezent, adepții acestui cult, de ordinul milioanelor în SUA, au revizuit și interpretat aceste Q Drops ca un fel de nouă scriptură. Din câte ştim, toate Q Drops anterioare au fost compuse de oameni, ființele și roboții au ajutat doar la diseminarea acestor texte online, dar în viitor am putea vedea primele culte și religii din istorie ale căror texte revizuite au fost scrise de o inteligență non-umană. Desigur, religiile de-a lungul istoriei au susținut că textele lor sfinte au fost scrise de o inteligență non-umană, ceea ce nu a fost niciodată adevărat. Acest lucru ar putea deveni adevărat foarte, foarte repede, bineînţeles cu consecințe de amploare.

Spre finalul discursului (minutul 26:28), istoricul, trage de fapt un semnal de alarmă cu privire la necesitatea reglementării conceptului de inteligenţă artificială.

Pentru a ne asigura că noile instrumente AI sunt folosite în scopuri bune și nu pentru a face rău, trebuie mai întâi să le apreciem adevăratele capacități și să le reglementăm foarte, foarte atent. Așa că trebuie să acționăm rapid înainte ca AI să scape de sub controlul nostru. Spre exemplu, companiile de medicamente nu pot vinde oamenilor medicamente noi fără a supune mai întâi aceste produse unor verificări riguroase de siguranță. În mod similar, guvernele trebuie să interzică imediat eliberarea în domeniul public a oricăror instrumente AI revoluționare înainte ca acestea să fie sigure. Dacă nu încetinim dezvoltarea AI, nu vom avea timp nici să înțelegem ce se întâmplă, cu atât mai puțin să reglementăm eficient această tehnologie incredibil de puternică”.

Astfel, declaraţia lui Yuval Harari a fost scoasă din context. În fapt, acesta a vorbit despre impactul negativ pe care inteligenţa artificială l-ar putea avea în apariţia unor noi culte religioase (uneori conspiraţioniste), şi prin urmare, necesitatea reglementării AI. Ca atare, postarea distribuită de publicaţia Ortodoxfinfo este falsă. Forumul Economic Mondial nu a cerut rescrierea Bibliei cu ajutorul AI.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.