Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.09.2023
www.factual.ro
FALS | Noul virus îi afectează pe cei vaccinați anti-covid

Un utilizator Facebook a distribuit un videoclip în care se vorbește despre un nou virus care îi va afecta pe cei vaccinați și care va apărea chiar de luna viitoare. De asemenea, persoana care a transmis mesajul îi îndeamnă pe cetățeni să nu se mai vaccineze.

„Dragilor, se anunță un nou virus. Nu luna asta, poate de luna viitoare, virus care îi va afecta cel mai tare pe oamenii care s-au vaccinat cu acele seruri experimentale anti-covid. Vreau să vă spun că această mascaradă ridicolă pare că nu vrea să se oprească și cei care o propovăduiesc ne consideră pe noi niște cretini. Haideți să-i iertăm pe cei care s-au vaccinat cu voia pentru că n-au știut, iar la acest moment au realizat faptul că totul a fost o mascaradă. Referindu-mă la ceea ce a fost pandemia de COVID și au căzut într-o capcană. Dar acum ave acea experiență în bagajul nostru de cunoștințe și nu avem voie să cădem pradă acestei noi mascarade care se vrea instituită printr-un nou șantaj”, este mesajul transmis de către internaut.

Noua variantă a coronavirusului îi afectează pe cei vaccinați?

Deși utilizatorul Facebook vorbește despre un nou virus, nu putem verifica o supoziție pe o perioadă viitoare.

Totuși, dacă se referă la noua variantă a Sars-Cov2, deja avem câteva date despre cele care circulă în prezent. EG.5, numită și Eris pare să fie, dintre variantele monitorizate și cele de interes, cea mai susceptibilă de a se răspândi la scară largă. Însă, o altă tulpină, BA.2.86, este monitorizată îndeaproape de OMS din cauza celor 36 de mutații pe care le are.

Este mult prea devreme pentru a oferi mai multe date despre această tulpină, dar directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat„La nivel golbal, nu este dominantă doar o variantă. Varianta de interes EG.5 este în creștere, în timp ce subvariantele XBB sunt în scădere. Varianta BA.2.86 a fost depistată în număr mic, în 11 țări. OMS monitorizează această variantă îndeaproape, pentru a evalua transmisibilitatea și impactul potențial”.

De asemenea, în 23 august, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a postat un rezumat al evaluării riscurilor, arătând că varianta BA.2.86 este capabilă să infecteze persoanele care au mai avut Covid-19 sau cele care s-au vaccinat. Însă nu afirmă că persoanele vaccinate sunt „mai expuse infectării” decât cele nevaccinate. Totuși, și variantele anterioare au putut infecta persoane vaccinate. este important de menționat că vaccinurile au mai ales rolul de a reduce formele grave de boală, spitalizările și decesele

Până în prezent, nu există nicio dovadă că noua variantă este mai gravă, dar rămâne sub observație.

Când vor fi disponibile noile vaccinuri?

Noile vaccinuri actualizate pentru Covid-19 sunt așteptate să fie disponibile la finalul lunii septembrie. Acestea sunt destinate noii tulpini ale virusului care descind din varianta Omicron, fiind cea mai răspândită în această perioadă, însă vaccinarea NU este obligatorie, dar va fi la îndemâna oricui.

În urma unei reuniuni din iunie, Food and Drug Administration (FDA) a recomandat ca noua formulă a vaccinului să aibă o compoziție monovalentă din linia XBB. Vaccinurile vor avea o schimbare în compoziția „bivalentă” utilizată în ultima rundă de rapel, care amestecă două componente: una destinată să stimuleze imunitatea împotriva tulpinii originale și alta destinată tulpinii Omicron BA.4/5. 

De asemenea, vaccinurile anti-covid nu reprezintă un pericol „criminal” pentru sănătatea oamenilor, reacțiile adverse severe fiind rare, la fel și decesele, conform CDC și nici nu provoacă infertilitate (vezi aici) sau alte boli (și aici).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.