Dezinformări rețele sociale
Data postării: 08.06.2024
www.factual.ro
FALS | Pământul e plat și nemișcat în spațiul cosmic

Un utilizator Facebook a postat un clip în care un bărbat care afirmă că este fost pilot spune că giroscopul, un aparat folosit pentru a păstra orientarea în spațiu, ar demonstra teoria „Pământului plat”. Declarațiile sunt făcute de Bruce Anderson, unul dintre adepții acestei teorii a conspirației.

Prima mea expunere la faptul că pământul nu este o minge care se învârte în jurul soarelui cu planete-zei bablonieni și Pluto… a fost pe când eram în armată la un curs de pilotaj și îmi amintesc că am întâlnit enunțul pentru giroscop. Giroscopul este un instrument foarte important, unul dintre cele mai importante pentru zbor. Pentru că îți arată orizontul în mod artificial, iar dacă acel orizont artificial nu funcționează, s-ar putea să nu ai deloc vizibilitate, iar asta te-ar putea ucide. La acest curs am întâlnit afirmația că giroscopul funcționează doar în condițiile unui pământ plat, staționar, fără rotație”, se susține în clip.

Faptul că bărbatul folosește expresia „pământ plat, staționar, fără rotație” se datorează unui modul matematic prin care se abstractizează sfericitatea planetei noastre.

„Când mergeți de acasă spre serviciu, simțiți că pământul este rotund?! Nu! Însă, există diverse modele matematice în care se poate neglija sfericitatea Pământului. Ele sunt folosite la diverse calcule matematice”, explică, pentru Factual.ro, Laurentiu Eugen Moraru, conferențiar doctor inginer la Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice București.

Explicația specialistului spune de fapt că pentru distanțe foarte scurte, cum este drumul de acasă spre serviciu, nu este nevoie să luăm în calcul sfericitatea Pământului sau viteza sa de rotație. La fel, pentru modelele matematice care se fac în proiectarea unui avion nu este necesar să se includă aceste date (un lucru de bază în inginerie, de multe ori subînțeles, care nici nu este menționat de fiecare dată, în lucrările de specialitate).

Cu alte cuvinte, atunci când este dezvoltat un model de aeronavă, nu are nicio relevanță pentru calculele matematice dacă Pământul este plat sau nu. Sunt folosite forțele, mișcările și accelerațiile aeronavei pentru orice condiție de zbor dată.

Același model matematic este folosit și în lucrarea Propagation of Electromagnetic Fields Over Flat Earth (Propagarea câmpurilor electromagnetice asupra Pământului plat, n.red.), lucrare publicată de Army Research Laboratory. Și în acest caz, sintagma la care face referire utilizatorul Facebook este folosită la crearea unui model matematic în care sunt calculate conductibilitatea și permitivitatea pământului.

 

Giroscopul

 

Nu există nicio referință științifică care să trimită la demonstrația că giroscopul ar putea demonstra teoria Pământului plat.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn explică modalitatea în care funcționează acest instrument prin care se poate determina orientarea în spațiu.

Giroscopul a fost inventat de fizicianul Léon Foucault, care a folosit drept model Pământul.

Practic, giroscopul este un corp căruia i se imprimă o mișcare de rotație în jurul unei axe, cu scopul de a indica o anumită direcție fixă în spațiul tridimensional. La fel, Pământul se roteşte în jurul propriei axe în timpul deplasării sale în jurul Soarelui.

De altfel, în 1852, Foucault a folosit giroscopul în cadrul unui experiment care studia mișcarea de rotaţie a Pământului.

 

Teoria Pământului plat

 

Există multe persoane care cred că pământul este plat și nu are nicio mișcare de rotație. Consideră că acest fapt nu este acceptat de lumea științifică din cauza unei conspirații mondiale în care se încearcă ascunderea adevărului despre adevărata formă a planetei noastre.

Bazele științifice ale acestei afirmații pur și simplu nu există. În schimb, faptul că planeta Pământ este o sferă neregulată, a fost dovedit științific, prin calcule matematice, încă din antichitate. În era modernă, avem și imagini directe, realizate prin intermediul sateliților lansați în afara atmosferei terestre.

Factual.ro a publicat mai multe articole în care se demonstrează că Pământul are o formă sferică. Ele pot fi accesate aici, aici sau aici.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.