Dezinformări rețele sociale
Data postării: 05.07.2023
www.factual.ro
FALS | Vaccinurile anti-Covid nu conțin ADN cancerigen de maimuță

O nouă teorie conspiraționistă a apărut pe rețelele de socializare, cu privire la vaccinuri și efectele adverse provocate de acestea pe termen îndelungat. O postare Facebook notează: „Mizeria de sigur și eficient este mult mai mizerie decât se părea la început. Este rândul microbiologului Kewin McKernan să confirme raportul recent al Profesorului Murakami: produsele injectate conțin ADN plasmidic: creșterea alarmantă de cazuri de cancere este posibil să fie atenționarea pentru explozia ce va urma”. 

De unde a plecat această teorie?

Utilizatorul face trimitere către un articol din Epoch Times, care citează un studiu neverificat de specialiști (care nu a trecut prin sistemul de peer-review), potrivit căruia vaccinurile împotriva Covid-19 sunt contaminate cu ADN plasmidic și virusul simian 40 (SV40). Un profesor citat în articol susține că „SV40 este un promotor al virusurilor canceroase”.

Același articol a fost postat și pe Twitter de un alt utilizator și repostat de alte câteva mii de persoane.

Ce este virusul simian?

SV40 sau virusul simian este un poliomavirus care poate apărea atât la oameni, cât și la maimuțe. Ca cele mai multe virusuri din categoria sa, poate provoca unele tumori la animale, dar de cele mai multe ori este latent. În 1962 s-a constatat că SV40 provoca tumori la hamsterii de laborator nou-născuți. De atunci, pentru siguranța populației, SV40 a devenit obiectul unor investigații intensive.

În perioada 1955-1963, unele vaccinuri împotriva poliomielitei au fost contaminate cu acest virus. Vaccinurile antipolio au fost unele dintre cele mai eficiente din istoria medicinei, cu ajutorul lor reușindu-se eradicarea bolii în cele mai multe țări care l-au administrat la scară largă. 

Cercetările ulterioare au determinat urme ale SV40 în probele biopsiilor de la pacienții cu cancer la plămâni, oase și ganglioni limfatici. Totuși, nu a fost dovedit că SV40 provoacă într-adevăr cancer, pentru că fragmente de virus au fost detectate atât în unele tumori maligne, cât și în unele benigne.

Institutul de Medicină al Academiei Naționale de Științe din SUA a publicat un raport, în octombrie 2002, care a concluzionat că dovezile științifice sunt inadecvate pentru a accepta sau a respinge o relație de cauzalitate între vaccinurile antipoliomielitice care conțin SV40 și cancer”.

Un alt studiu, din 2004, ajunge la aceeași concluzie: nu există nicio dovadă că virusul simian 40 cauzează cancer la oameni.

Au fost contaminate unele vaccinuri anticovid cu SV40?

Articolul din Epoch Times a plecat de la un studiu din luna aprilie 2023 care nu a trecut prin sistemul de peer-review și care susține că ar fi fost detectată o parte dintr-o secvență de ADN numită „promotor SV40” în două fiole expirate de vaccin Pfizer-BioNTech anticovid. Însă unul dintre autorii studiului a declarat, pentru PolitiFact, că acest promotor nu este același lucru cu virusul simian 40 sau SV40, care poate provoca tumori la maimuțe.

De asemenea, compania Pfizer a negat că vaccinul conține părți de ADN de maimuță:

„Vaccinul este un vaccin complet sintetic. Au existat studii preclinice de provocare pe animale care utilizează macaci rhesus; cu toate acestea, nicio parte din vaccinul sau studiile noastre nu a folosit maimuțe verzi (n.r. – tipul de maimuțe care se infectează cu SV40)”, a menționat compania Pfizer.

Și fact-checkerii de la Associated Press au analizat acest subiect și au obținut declarații de la realizatorii studiului din luna aprilie, care au infirmat încă o dată prezența SV40 în vaccinurile anticovid.

Totodată, Phillip Buckhaults, director al Laboratorului de Genetică a Cancerului de la Universitatea din Carolina de Sud, a postat un mesaj pe Twitter prin care anunță că promotorul SV40 (cel care apare, de fapt, în studiul prezentat în articol și care este un important element în genetică, dar nu este identic cu virusul SV40, ci este derivat din acesta), nu are nicio legătură cu determinarea cancerului și nu există ADN de maimuță în vaccin. Este rezonabil să fim atenți la posibilele efecte secundare ale ADN-ului plasmid conținut în vaccinul ARNm, dar cancerul nu reprezintă un pericol semnificativ”.

 

Factual.ro a mai verificat în trecut și alte teorii conspiraționiste cu privire la vaccinurile anti-COVID și siguranța acestora:

FALS | Țările cu cea mai mare rată de vaccinare au cea mai mare rată de mortalitate

FALS| 763 de decese cauzate de vaccinurile anti-Covid

FALS | Vaccinurile anticovid nu au de două ori mai multe efecte adverse decât toate celelalte vaccinuri din istorie

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.