Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.04.2024
www.factual.ro
PARȚIAL FALS | În America s-a dat o lege care interzice „chemtrails”

Un utilizator Facebook a postat un mesaj în care susține că în statul american Tennessee s-ar fi emis o lege „care interzice pulverizarea de „chemtrails”, în scopuri de geoinginerie”.

Legislația s-ar baza pe documentații mai vechi, susține autoarea postării:

Este documentat faptul că guvernul federal sau alte entități care acționează în numele acestuia pot efectua experimente de geoinginerie prin dispersarea intenționată a substanțelor chimice în atmosferă”.

Aceasta adaugă și că legea, care ar urma să intre în vigoare în 1 iulie 2024, interzice „injectarea, eliberarea sau dispersia intenționată în atmosferă, prin orice mijloace, a unor substanțe chimice, compuși chimici sau substanțe cu scopul expres de a afecta temperatura, vremea sau intensitatea luminii solare”.

Utilizatoarea Facebook face trimitere și la o altă postare de pe platforma de socializare, care are același subiect: faptul că în statul american New Hampshire ar exista un alt proiect de lege, care ar urma să interzică „eliberarea intenționată a emisiilor poluante, inclusiv însămânțarea norilor, modificarea vremii, frecvența radio electromagnetică excesivă și radiația cu microunde și impune sancțiuni pentru încălcarea acestor interdicţii”.


Proiectele de lege citate

 

În cursul anului trecut, doi membri ai partidului Republican, Kelley Potenza și Jason Gerhard au inițiat un proiect legislativ prin care se vizează „interzicerea eliberării intenționate a emisiilor poluante, inclusiv însămânțarea norilor, modificarea vremii, frecvența radio electromagnetică excesivă și radiația cu microunde și aplicarea de sancțiuni pentru încălcarea unei astfel de interdicții”.

Textul proiectului legislativ poate fi accesat aici. În cadrul acestui proiect nu este menționat nicăieri cuvântul „chemtrails”, la care se referă utilizatoarea Facebook, fiind însă folosit cel de „geoinginerie”.

 Potrivit legislației statului New Hampshire, sunt mici șansele ca el să devină lege, pentru că în februarie 2024 a fost catalogat drept „inutil de legiferat” de comisiile de specialitate.


*Sursa legiscan.com 

 

În plus, nu există niciun raport public potrivit căruia în statul american ar avea loc activități de geoinginerie, o știință aflată la începutul ei.

În statul Tennessee, șase senatori din statul au propus un proiect legislativ similar prin care se interzic procedeele de geoinginerie. Spre deosebire de parcursul legislativ al proiectului din statul New Hampshire, în aprilie 2024 proiectul a fost într-adevăr adoptat de guvernatorul din Tennessee.

*Sursa: legiscan.com

Această acțiune legislativă a apărut după ce o companie din SUA a lansat în atmosferă baloane cu sulf, cu scopul de reflecta lumina soarelui și a scădea temperatura la nivelul solului. Make Sunsets, o compania de tip start-up din America, fondată de Luke Iseman, a lansat trei baloane meteorologice de mici dimensiuni, cu câteva grame de dioxid de sulf.

*Sursa foto: time.com

 

Scopul experimentului a fost să se verifice dacă eliberarea acestui gaz în atmosferă ar putea face ca lumina solară să fie reflectată de nori pentru a scădea temperatura la nivelul solului. Însă nu a fost vorba despre un experiment susținut la nivel guvernamental sau de o companie de mari dimensiuni.

De altfel, experimentul făcut de acest start-up este contestat chiar de o organizație care susține geoingineria. Silverlining a emis un comunicat în care atrage atenția că experimentul este o înșelătorie și nu ar putea avea niciun efect. 

În momentul de față, Biroul de Politică pentru Știință și Tehnologie de la Casa Albă cercetează, în cadrul unui proiect, care sunt modalitățile de a micșora efectele încălzirii globale, fiind luate în calcul mai multe procedee care pot fi catalogate drept geoinginerie. Însă proiectul este la nivel de studii de laborator.

Un studiu comparativ realizat pe patru țări (Germany, China, Australia, and the United States) arată că nu există niciun proiect de geoinginerie susținut de guvernul vreuneia dintre aceste țări. Aceste date arată că în aceste țări nu există politici de mediu care să includă folosirea conceptelor de geoinginerie.

În rândul adepților teoriilor consipirației, urmele lăsate de avioane în atmosferă s-ar denumi „chemtrails” și sunt rezultatul eliminării în atmosferă a unor substanțe chimice cu scopul de a controla populația din punct de vedere demografic. Despre acest subiect, Factual.ro a scris mai multe articole care pot fi accesate aici, aici, aici sau aici.

De fapt, este vorba despre „contrails”, care sunt urme de condensare ale motoarelor avioanelor cu reacție.

Cercetătorul Bogdan Antonescu, a explicat pentru Factual.ro fenomenul care duce la apariția urmelor de condensare. 

“Urmele de condensare” nu sunt ceva nou. Acest tip artificial de nor a început să fie observat din momentul în care oamenii au început să zboare folosind motoare cu reacție. “Urmele de condensare” se formează atunci când gazele (în principal vapori de apă) care părăsesc motorul avionului se amestecă cu aerul mai rece din mediul înconjurător ceea ce duce la formarea cristalelor de gheață. În funcție de caracteristicile mediului înconjurător, “urmele de condensare” pot fi observate pentru un timp scurt sau pentru perioade mai lungi. Altfel, dacă aerul este foarte uscat, atunci cristalele de gheață se vor transforma în vapori de apă, iar “urmele de condensare” vor dispărea în câteva minute. Dacă, în schimb, avionul trece printr-o regiune în care aerul este umed, atunci “urmele de condensare” vor avea un timp de viață mai mare, iar, în timp, lățimea lor va crește. (În acest caz, este destul de greu de diferențiat între “urmele de condensare” și norii de tip cirrus care se formează în mod natural). 

În ceea ce privește compoziția chimică a “urmelor de condensare”, ele sunt în principal formate din vapori de apă, la care se adaugă dioxid de carbon și cantități foarte mici de hidrocarburi nearse, oxizi de azot și particule de funingine. Nu avem de-a face cu amestecuri de substanțe folosite în scopuri militare”.

În virtutea acestor date, afirmațiile utilizatoarei Facebook sunt Parțial False. Statele Unite nu au adoptat nicio lege în care să interzică „chemtrails”. În statul Tennessee a fost adoptată o lege prin care se interzic experimentele de geoinginerie, strict pe teritoriul statului.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.