Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.02.2024
www.factual.ro
SCAM | Deep-fake cu Romgaz, pentru o platformă de investiții

O pagină de Facebook tip fantomă, numită „The Friar Truck”, având 167 de aprecieri și locația în Australia și care are postări despre diverse subiecte cum ar fi Evul Mediu sau poze amuzante, a apărut și un videoclip în care, aparent, jurnalistul Marian Pavel spune că Romgaz a lansat un program de investiții pentru rezidenții români. Prin intermediul acestuia, cu o investiție de 1.200 de lei, fiecare ar putea avea un venit pasiv stabil. În videoclip se mai afirmă că programul ar fi aprobat de Guvern și că „beneficiarii își cumpără case și mașini noi datorită plăților din programul Romgaz”. Acest videoclip este FALS și a fost trucat cu ajutorul inteligenței artificiale.

Ne putem da ușor seama că videoclipul este realizat cu tehnologia deepfake, după aspectul nenatural al mimicii și expresiilor faciale, atât ale jurnalistului Marian Pavel, cât și ale celorlalte două persoane prezente în videoclip.

De asemenea, după vestimentația jurnalistului și contextul în care sunt plasate celelalte două persoane, putem identifica videoclipurile reale din care au fost trucate secvențele din videoclip. 

Prima parte a videoclipului este preluată dintr-o secvență a știrilor RomâniaTV, în care se discută despre ratele mari ale românilor. 

Secvențele în care apar celelalte două tinere sunt preluate de pe conturile lor de YouTube, prima persoană fiind din Portugalia și a doua din Rusia, însă în respectivele videoclipuri ele vorbesc despre un program de cursuri online și o tehnologie nouă care te ajută să înveți limbi strine. Factual.ro a mai arătat, în verificări anterioare (aici, aici și aici), că videoclipurile deepfake răspândite pe rețelele de socializare sunt potențiale încercări de înșelătorie. În Parlamentul României există un proiect de lege care prevede sancționarea distribuirii de videoclipuri deepfake, fără semnalizarea ca atare a acestora, însă nu este deocamdată adoptat.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.