Oana- Silvia Țoiu (USR, deputat)
„[Președintele Iohannis] a acumulat peste 20 de ani de vechime la catedră în toată această perioadă în care n-a mai predat o zi".
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 22.06.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24, min. 25:40

Context

Profesorii au fost în grevă din cauza salariului mic pe care îl primesc. Subiectul a fost discutat la scară largă. Problema a fost dezbătută și în cadrul emisiunii „studio politic” la Digi24, unde Oana-Silvia Țoiu- deputat USR, a remarcat, printre altele, că președintele Iohannis: 

„a acumulat peste 20 de ani de vechime la catedră în toată această perioadă în care n-a mai predat o zi”

Ce verificăm?

Dacă Klaus Iohannis a acumulat vechime în învățământ fără a preda în ultimele două decenii.

Verificare

Klaus Iohannis a lucrat 15 ani în calitate de profesor de fizică. În 2000, a devenit primar al Sibiului, dar și-a rezervat catedra la Colegiul Brukenthal, pe motiv de ocupare a unei funcții publice.

 

Ce spune legea

 

Conform articolelor 255 și 304 din Legea Educației nr. 1/2011, cadrele didactice titulare care ocupă alte funcții publice, au drept de rezervare a postului didactic pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții. 

Pentru rezervarea unei catedre nu se impune limită de timp.

Totodată, perioada de rezervare a postului didactic se consideră vechime în învățământ.

A nu se confunda vechimea în muncă cu vechimea la catedră.

Pentru vechimea la catedră (art.19) se ia în calcul perioada în care s-a prestat activitate efectivă de predare, ca personal didactic calificat. Totodată, aceasta este una dintre condițiile pentru definitivarea în învăţământ şi obținerea gradelor didactice II şi I. 

Klaus Iohannis a promovat gradul didactic I înainte de a-și rezerva catedra, în 1997, la Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.

Beneficiile rezervării catedrei

 

Cel mai important beneficiu al vechimii în muncă îl reprezintă cotizarea la fondul public de pensii.

Astfel, președintele va primi și o pensie pentru activitatea profesională, pe lângă cea pentru mandatele deţinute la Palatul Cotroceni.

Totodată, pe postul rezervat (art.296) nimeni nu se poate titulariza, acesta fiind ocupat de suplinitori sau de profesori detașați. Ceea ce înseamnă că Iohannis se poate întoarce oricând la catedră.

În aceeași ordine de idei, este permisă cumularea funcțiilor publice (art.304) cu activitatea didactică și de cercetare pe toată durata mandatului sau a numirii.

Concluzie

Afirmația Oanei-Silvia Țoiu este adevărată (cu mențiunea că vechimea de peste 20 de ani este obținută în învățământ și nu la catedră). Într-adevăr Klaus Iohannis ține catedra de fizică de la Colegiul Brukenthal din Sibiu rezervată, dar acest fapt nu contravine legii, chiar dacă vorbim despre o durată lungă de timp.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.