Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

20.10.2020

„PMP este singurul partid din România care susține reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum au votat la referendum 8 milioane de români.”

Adrian Mocanu

PMP

Sursa afirmației: Facebook

Fals

Context

Pe 10 octombrie 2020, deputatul PMP Adrian Mocanu a scris pe  Facebook:

„PMP este singurul partid din România care susține reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum au votat la referendum 8 milioane de români.”

PMP este singurul partid din România care susține reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum au votat la…

Publicată de Adrian Mocanu pe Sâmbătă, 10 octombrie 2020

Ce verificăm?

Dacă PMP este singurul partid care susține reducerea numărului de parlamentari și câți români au votat pentru această inițiativă la referendumul din 2009.

Verificare

În 2015, câțiva parlamentari PP-DD și independenți (printre care și Eugen Tomac și Petru Movilă, care au fost realeși în 2016 pe listele PMP pentru alegerile parlamentare) au inițiat o propunere legislativă prin care se dorea micșorarea numărului de senatori și deputați. 

Propunerea a intrat pe ordinea de zi a Senatului în 11 aprilie 2016 și a fost respinsă opt zile mai târziu.

Pe 22 iunie 2016 a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și pe 14 februarie 2017 a fost respinsă.  Nu au fost de acord cu respigerea  deputații PMP, USR și doi de la PNL.

În februarie 2018, mai mulți deputați și senatori PMP au inițiat  o propunere legislativă similară care a fost adoptată tacit de Senat, iar de pe 22 octombrie 2018 a fost înscrisă pe Ordinea de Zi a Camerei Deputaților. 

Pe 22 ianuarie 2020, s-a primit punctul de vedere al Guvernului: acesta nu susține inițiativa legislativă. 

Cât despre rezultatele referendumului din 2009, 7,7 milioane de alegători (88,8%) au votat cu „DA” pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

Concluzie

Afirmația deputatului PMP este falsă. Deputații USR au susținut și ei, prin vot, inițiativa legislativă PMP pentru reducerea numărului de parlamentari.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.