Adriean Videanu (PNL)
„Abuzul în serviciu este o infracţiune de serviciu, nu o infracţiune de corupţie”
Parțial Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 05.02.2015
www.factual.ro

Context

Pe 3 februarie 2015 Adriean Videanu a făcut în faţa unor jurnalişti următoarele declaraţii, cu referire la acuzaţiile care i s-au adus de către DNA:

„Singurul lucru pe care mi-l reproşez este că în zece minute am trecut de la situaţia de suspect la cea de inculpat şi n-am avut timp să depun probele la DNA, că n-am fi ajuns în situaţia asta (…) nu există o acuză de corupţie, este o acuză de complicitate la abuz în serviciu (…) Nemulţumit de utilizarea termenului „corupţie” în legătură cu acuzaţiile care i se aduc, Adriean Videanu a subliniat: „Vreau să ştiţi că abuzul în serviciu este o infracţiune de serviciu, nu o infracţiune de corupţie”.

Ce verificăm?

Vom verifica încadrarea acuzaţiilor pe care DNA le-a adus domnului Videanu, pentru a stabili dacă este vorba de infracţiuni de corupţie sau nu.

Verificare

Am căutat în Codul Penal infracţiunea de abuz în serviciu şi am găsit-o încadrată la capitolul II – Infracţiuni în serviciu (art. 297).

Pentru a vedea care sunt infracţiunile de corupţie am verificat legea 78/2000 (pentru prevenirea, descoperirea şi sanctionarea faptelor de corupţie); aceasta include abuzul în serviciu la secţiunea a 3-a – infracțiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, cu condiţia suplimentară însă a obţinerii pentru sine ori pentru altul a vreunui folos necuvenit.

Am verificat astfel şi comunicatul DNA pentru a afla încadrarea exactă pe care au făcut-o procurorii presupuselor fapte comise de Adriean Videanu. Aflăm astfel că omul de afaceri este acuzat de DNA de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzată fostul procuror-şef DIICOT Alina Bica de “abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Concluzie

Afirmaţia lui Adriean Videanu este parţial falsă. Infracţiunea de abuz în serviciu în sine este într-adevăr o infracţiune de serviciu, dar în contextul declaraţiilor acestuia infracţiunea (şi în consecinţă complicitatea la săvârşirea acesteia) a fost încadrată ca infracţiune asimilată corupției, fiind îndeplinite condiţiile legii speciale în această privinţă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.