Alina Gorghiu (Ministrul Justiției)
75% dintre deținuții români sunt recidiviști. Este evident că închisorile din România nu-și îndeplinesc rolul de educare și reintegrare a condamnaților. Prin urmare, nu cred că aministierea sau grațierea ar fi o soluție pentru a îmbunătăți situația din închisori. Într-un an, s-ar aglomera din nou. În schimb, cred că se pot lua măsuri pentru o administrare eficientă și corectă a penitenciarelor.
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 18.07.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Dc News

Context

Subiectul penitenciarelor, dezbătut aprins zilele astea, a stârnit multe păreri printre politicienii românii. Inclusiv copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a avut ceva de spus în privința ata. Invitată la DC News, joi, 14 aprilie 2016, Gorghiu a aruncat în eter, de vreo trei, ori aceeași cifră:

„Dacă privești pușcăria sau detenția în România, astăzi, exclusiv ca metodă de reeducare, ajungi la concluzia că degeaba faci pușcărie. Dacă te uiți, însă, pe niște cifre care-ți arată că 75% dintre deținuți sunt recidiviști , atunci te întrebi în ce măsură tema mult dezbătută zilele astea, cea a grațierii și amnistiei, este una care poate funcționa în România.”

 

„La noi, din păcate, accentul nu se mai pune pe prevenție, pentru că eu găsesc că aici este, în realitate, marea problemă. Pe prevenție, pe reintegrarea celui care a fost eliberat din penitenciare. Cifra de 75% este enormă.”

 

„Da, condițiile sunt proaste; 2. trebuie făcut ceva cu condițiile din penitenciare, 3. trebuie să faci prevenție, 4. trebuie să-l reintegrezi social pe ăla, trebuie să-i dai un loc de muncă după, ca să nu mai ai acel grad de 75% recidivă . Pentru că, nu vă supărați, dar dacă facem astăzi amnistie și grațiere, într-un an de zile, în România, vom avea același grad de ocupare penitenciară, ba chiar mai mare.”

 

Mai mult, Alina Gorghiu și-a susținut punctul de vedere și într-un video postat pe contul ei de Facebook:

 

„75% dintre deținuții români sunt recidiviști. Este evident că închisorile din România nu-și îndeplinesc rolul de educare și reintegrare a condamnaților. Prin urmare, nu cred că aministierea sau grațierea ar fi o soluție pentru a îmbunătăți situația din închisori. Într-un an, s-ar aglomera din nou. În schimb, cred că se pot lua măsuri pentru o administrare eficientă și corectă a penitenciarelor.”

Ce verificăm?

Care este procentul recidiviștilor din penitenciarele din România.

Verificare

În Raportul anual al Administrației Națională a Penitenciarelor din România găsim următoarele date:

 

Așadar, din ultimele date, observăm că rata recidiviștilor din penitenciare este de 40,33%, constatându-se o scădere de 5,54% față de anul 2011.

 

De asemenea, conform aceluiași raport, se constată și o tendință descrescătoare a numărului deținuților încarcerați, fie ei condamnați definitiv, arestați preventiv și/sau condamnați în primă instanță, internați în centre de detenție ori internați în centre educative.

Concluzie

Declarația Alinei Gorghiu este falsă. Din ultimul raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor reiese că procentul pe care pune accent de patru ori într-o singură zi co-președintele PNL este greșit.

 

*articol publicat și pe VICE România

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.