Alina Gorghiu (Ministrul Justiției)
E un lucru bine știut că la alegerile parlamentare prezența e în general mult mai slabă decât la prezidențiale, mai slabă decât la alegerile locale.
Adevărat
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 07.10.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

La finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL, președintele partidului, Alina Gorgiu, a declarat:

 

E un lucru bine știut că la alegerile parlamentare prezența e în general mult mai slabă decât la prezidențiale, mai slabă decât la alegerile locale.

 

Ce verificăm?

Dacă prezența la vot este mai scăzută la alegerile parlamentare decât la cele prezidențiale sau cele locale.

Verificare

Pe site-ul Autorității Electorale Permanente găsim date statistice cu privire la prezența la vot la toate alegerile după 1990.

Observăm că, până în 2004, când alegerile parlamentare aveau loc în același timp cu turul I al alegerilor prezidențiale, prezența la vot era sensibil egală. În acei ani, prezența la vot era ceva mai scăzută la turul II al alegerilor prezidențiale, iar cea mai scăzută prezență se înregistra la alegerile locale.

 

După 2005, de când alegerile parlamentare sunt decalate de cele prezidențiale, cea mai scăzută prezență la vot s-a înregistrat la alegerile europarlamentare.

 

Prezența la vot de la alegerile parlamentare din 2008 și 2012 a fost mai scăzută decât la oricare din alegerile prezidențiale sau locale din 2008, 2009, 2012, 2014 sau 2016.

 

Concluzie

Declarația Alinei Gorghiu este adevărată: după 2005, de când alegerile parlamentare și cele prezidențiale au fost decalate, prezența la vot a fost mai slabă la alegerile parlamentare decât la cele prezidențiale sau la cele locale.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.