Alina Gorghiu (Ministrul Justiției)
Am salutat faptul că se va filma în secția de vot desfășurarea votului și persoana care vine să voteze.
Fals
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 18.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Într-un interviu acordat pentru Agerpres, președintele PNL, Alina Gorghiu, a făcut următoarea declarație cu privire la Hotărârea de Guvern din 19 octombrie, pentru stabilirea unor măsuri tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor parlamentare de anul acesta:

 

Am salutat faptul că se va filma în secția de vot desfășurarea votului și persoana care vine să voteze.

 

Ce verificăm?

Dacă noile modificări aduse de HG nr. 765 din 19 octombrie 2016 reglementează înregistrarea video a desfășurării votului pentru alegerile parlamentare, respectiv persoanele individuale care vin să voteze.


Verificare

HG nr. 765 din 19 octombrie 2016 aduce câteva modificări și completări la o altă Hotărâre, din august 2016, privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016. Astfel, în textul de lege se observă:

 

  1. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu următorul cuprins:

„Art. 3^1. – (1) Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”

 

Precizăm că ministrul Afacerilor Interne, dl Dragoș Tudorache, a punctat, în conferința de presă din data de 19 octombrie 2016, că înregistrarea video-audio se realizează pe perioada numărării voturilor. Dl Tudorache a reiterat acest punct și ulterior, în cadrul ultimei ședințe a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor parlamentare, când a fost preluat de mai multe trusturi de presă.

 

Dragoș Tudorache, 8 noiembrie 2016

„Vreau să subliniez că au fost anumite neînțelegeri asupra perioadei care va surprinsă video, să spun această perioadă, (…) precizez că este vorba doar de perioada în care sunt numărate voturile, deci nu se supraveghează video votul ca atare între deschiderea urnelor și închiderea lor.”

 

Concluzie

Declarația Alinei Gorghiu este falsă. Conform Hotărârii de Guvern, înregistrarea video-audio se realizează de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, nu pe perioada desfășurării votului.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.