Ana Costea
„(…)Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care are în subordine consiliile județene”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 20.01.2016
www.factual.ro

Context

În cadrul emisiunii Jurnalul de Seară, moderată de Cosmin Prelipceanu la Digi 24, într-o discuție pornită de la cazul Bodnariu despre serviciile de asistență socială din structurile consiliilor județene, Ana Costea, ministrul Muncii, a declarat (min 44):

(…)Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care are în subordine consiliile județene”

Ce verificăm?

Dacă într-adevăr consiliile județene se află în subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice.

Verificare

În Constituția României, la articolul 120, găsim principiile de bază ale administrației locale. Astfel, avem:

(1) Administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.

Mai apoi, prin articolul 122, se definește termenul de Consiliu Județean:

(1) Consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale şi orăşeneşti, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean.

(2) Consiliul judeţean este ales şi funcţionează în condiţiile legii.

Legea 215/2001 privind administrația publică locală tratează constituirea, componența, atribuțiile și funcționarea Consiliului județean. În afară de denumirea ca autoritate a administrației publice locale nu se vorbește despre nicio subordonare a acestei structuri vreunui minister.

În HG nr. 1 din 4 ianuarie 2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se arată:

Art. 1 – (1) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, care se organizează şi funcţionează în subordinea Guvernului, înfiinţat prin reorganizarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi prin preluarea activităţii în domeniul administraţiei publice, a structurilor şi a instituţiilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În niciuna din reglementările legislative ce vizează MDRAP nu se specifică faptul că structurile consiliilor județene s-ar afla în subordinea (sau măcar în coordonarea ori sub autoritatea) ministerului. Mai mult, acestea nu sunt listate ca unități în autoritatea/ în subordinea/ în colaborare cu ministerul, pe site-ul instituției,

Concluzie

Declarația ministrului Muncii, Ana Costea, este falsă. Consiliile județene sunt autorități publice locale autonome și nu se pot afla în subordinea unei structuri a administrației publice centrale, cum este MDRAP.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.