George Simion (Președinte AUR)
„Cornul cu laptele nu se dă nici acum în școli, dar Iohannis ne reprezintă cu succes în Zanzibar!”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 02.01.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 16 noiembrie 2023, George Simion, președintele partidului AUR, a scris, pe pagina sa de Facebook:

„Cornul cu laptele nu se dă nici acum în școli dar Iohannis ne reprezintă cu succes în Zanzibar! AUR vă va alunga de la putere, mizeriilor!”

Ce verificăm?

Dacă programul „Cornul și laptele” funcționează sau nu și care sunt atribuțiile președintelui României în acest caz.

Verificare

„Programul pentru școli al României”, cunoscut drept „Cornul și laptele”,  a fost lansat în 2002. Anual, Guvernul adoptă hotărâri care reglementează cadrul prin care se aplică în anul școlar curent. „Cornul și laptele” se asigură din bugetele autorităților locale, prin sume defalcate venite de la bugetul de stat. 

Conform Hotărârii Guvernului nr. 652/2023, adoptată în 3 august 2023, deci înainte cu o lună de începerea anului școlar curent, se prevede acordarea gratuită, pentru preșcolarii din grădinițe și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și produse de panificație, în limita unei valori zilnice per elev. 

Conform legislației, instituțiile abilitate să implementeze programul „Cornul și laptele” în școli sunt autoritățile locale (consilii județene și locale și instituții financiare care organizează licitații publice cu operatori privați, în vederea încheierii contractelor prin care să se furnizeze produsele), inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ preuniversitar. Autoritățile centrale, adică Guvernul României, prin ministerele de resort, sunt responsabile doar pentru realizarea și adoptarea cadrului legal anual care să permită organizarea licitațiilor și derularea programului, nu și pentru implementarea lui în teritoriu. Președintele României nu are nicio atribuție în acest demers. 


Un program inutil?

Au existat, totuși, deficiențe în derularea programului și anul trecut, după cum arăta Europa Liberă România într-o analiză din ianuarie 2023. Practic, în anumite școli elevii nu erau interesați de produsele oferite și le lăsau neconsumate, în clase. Autoritățile locale au fost nevoite de multe ori să le „doneze”, inclusiv în multe școli din Capitală. Europa Liberă spunea și că Ministerul Educației și Guvernul României nu au un studiu din care să reiasă cât de util mai este programul introdus în școli de guvernul României începând cu anul 2002. 

În noiembrie 2023, Euronews vorbește despre lipsurile programului și despre cum alimentele propriu-zise ar urma să ajungă în unele școli abia de la anul, din ianuarie 2024. În articol, se menționa că „programul este coordonat de Ministerul Agriculturii și valorează peste 150.000 de euro în acest an școlar. Însă, contractele se fac de către consiliile județene, care țin de Ministerul Dezvoltării, iar școlile în care sunt distribuite țin de Ministerul Educației. Nimeni nu are o situație centralizată privind implementarea programului la nivel național, dar întârzierile sunt mai mari decât în anii precedenți”. Practic, se remarcă o lipsă de comunicare interinstituțională în privința realizării unei statistici cu localitățile unde programul nu e implementat.

Autoritățile locale, puse față în față cu lipsa de oferte de la operatorii privați, invocă întârzierea adoptării cadrului legal, întrucât, așa cum am arătat, normele de aplicare pentru „Cornul și laptele” au intrat în vigoare în august 2023 și, practic, într-o lună autoritățile locale erau obligate să lanseze apelul de licitație și să încheie contractele cu operatorii, ceea ce e nerealizabil. Totuși, problemele acestea nu sunt noi – avem exemple și din 2019 și 2022, fără a pune la socoteală anii pandemici 2020 și 2021, când în mare parte școlile au fost închise – fie cadrul legal se adoptă tardiv, fie plafoanele de prețuri per aliment impuse de la nivel central sunt prea mici, iar operatorii nu sunt interesați de ofertă.

Există județe care deja au început procedura de achiziție publică, iar licitațiile urmează să aibă loc, majoritatea la sfârșitul lui 2023, ceea ce înseamnă că, în acest moment, produsele nu se află în școli. Este vorba, spre exemplu, de județele Giurgiu, Vâlcea, Bacău, Covasna, Dâmbovița, Arad, Botoșani, Cluj, Timiș, Brăila. Cel mai probabil, în aceste județe alimentele propriu-zise vor ajunge la elevi la începutul anului 2024, iar contractele dintre autoritățile locale și operatorii economici pot fi valabile pe mai mulți ani (spre exemplu, în mai multe județe enumerate mai sus, contractele se încheie pentru perioada 2024-2027).

Concluzie

Afirmațiile lui George Simion sunt trunchiate. În foarte multe dintre școlile din România, produsele prevăzute prin programul „Cornul și laptele” nu sunt încă furnizate. George Simion manipulează, însă, această informație în sens populist și o alătură unei situații fără o legătură directă – nici sursele de finanțare și nici atribuțiile nu se intersectează, în chestiunea programului menționat și, respectiv, a deplasărilor președintelui României.

*Foto copertă: Facebook / George Simion

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.