Andrei Lupu (Independent, fost USR PLUS)
„După mai bine de șase luni, în fruntea Ministerului Sănătății, domnul Rafila de la PSD (...) nu a inițiat niciun proiect de investiții".
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 06.07.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul în care Spitalul Judeţean din Ploieşti a rămas fără 4 din 8 medici cardiologi, Andrei Lupu, parlamentar independent, a declarat, în 13 mai 2022: „După mai bine de șase luni în fruntea Ministerului Sănătății, domnul Rafila de la PSD nu a adus nicio îmbunătățire sistemului de sănătate, nu a inițiat niciun proiect de investiții”.

Ce verificăm?

Dacă, în cele șase luni de mandat ale lui Alexandru Rafila, ministerul Sănătății a inițiat proiecte de investiții.

Verificare

La solicitarea Factual, Ministerul Sănătății a furnizat lista proiectelor de investiții din perioada 25 noiembrie 2021 – 13 mai 2022.

Potrivit răspunsului oficial, în programul de investiții publice propriu al Ministrului Sănătății din anul 2022, se regăsesc patru obiective. Toate au fost, însă, inițiate în anii precedenți, înaintea preluării conducerii ministerului de către Alexandru Rafila:

  • Extinderea secției de Oncologie cu compartiment de radioterapie oncologică – Spitalul universitar de Urgență București, aprobat în 2014;
  • Realizare Institutul Regional de Oncologie Timișoara, județul Timiș, aprobat în 2015;
  • Extindere corp B – Unitatea de Primiri Urgențe – Spitalul Județean de Urgență Oradea, județul Bihor, aprobat în 2018;
  • Extindere Unitatea de Primiri Urgențe – Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, județul Brașov, inițiat în 2007 și inaugurat pe 7 aprilie 2022;

Tot la capitolul proiectelor de investiții, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, a inclus în Programul de Investiții pentru anul 2022 alte trei obiective:

  1. „Interconectarea clădirilor existente și construcție nouă în incinta Spitalului Clinic de Urgență Pius Brânzeu Timișoara în vederea reorganizării circuitelor medicale pentru departamentele: Unitate Primiri Urgențe (UPU), Chirurgie, Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și Centru de Mari Arși”, aprobat în 2020;
  2. „Construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a Departamentelor Urgență, ATI și chirurgie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș”, aprobat în iulie 2021;
  3. „Construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a Departamentelor Urgență, ATI și chirurgie pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu București”, aprobat în 2020.

În același context, Ministerul Sănătății are în derulare alte 3 proiecte majore de investiții, toate aprobate înainte de preluarea mandatului de către Alexandru Rafila:

  • Construire spital regional de urgență Iași, aprobat în 2020. Licitațiile pentru construirea spitalului sunt planificate de principiu pentru 2022;
  • Construire spital regional de urgență Cluj, aprobat în mai 2021.  Proiectarea a început în mai 2022;
  • Construire spital regional de urgență Craiova, aprobat în mai 2021. Lucrările sunt planificate să înceapă în 2023.

Concluzie

Declarația lui Andrei Lupu este adevărată. În primele șase luni ale mandatului lui Alexandru Rafila nu au fost inițiate proiecte de investiții. Toate proiectele în derulare au fost aprobate înainte de preluarea conducerii de către actualul ministru, în noiembrie 2021.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.