Anghel Stanciu (PSD)
„[noi] parlamentarii, suntem pe locul 14 în grila de salarizare”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 01.07.2015
www.factual.ro

Context

Marţi, 16 iunie 2015, Deputatul PSD Anghel Stanciu a susţinut în plenul reunit al Camerei şi Senatului, o dată cu propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (cea prin care acestora li se acorda din nou aşa-numitele pensii speciale, anume indemnizaţiile pentru limită de vârstă), următoarea afirmaţie:

„De ce cei care fac legile, parlamentarii, suntem pe locul 14 în grila de salarizare, sunt discriminaţi faţă de alte categorii? Cum să fii pe locul 14 în grila de tratament? Cum este egalitatea?”

Ce verificăm?

Verificăm pe ce loc se află parlamentarii în grila de salarizare din legea cadru a salarizării personalului platit din fonduri publice.

Verificare

Conform Art. 10 (2) din lege, există 110 clase de salarizare a acestui tip de personal. Clasa 110 corespunde celui mai înalt coeficient de ierarhizare, deci salariului cel mai ridicat. Din cadrul funcțiilor de demnitate publică alese, enumerate în lege, clasa de salarizare cea mai ridicată (110) corespunde Preşedintelui României, cu un coeficient de ierarhizare de 15,00. Un senator şi deputat fără funcţie de conducere în cele două camere ocupă locul 9 în această ierarhie, corespunzând clasei de salarizare 103, cu un coeficient de 12,41.

 

Conform grilelor din anexele legii de mai sus, există peste 40 de categorii de personal altele decât cele alese, care au clase de salarizare mai mari decât deputaţii, precum: Primul Ministru, Preşedintele Curţii Constituţionale, Preşedintele Curţii de Conturi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române etc.

 

Concluzie

Afirmaţia deputatului Stanciu este falsă. Indiferent de clasificarea aleasă (tot personalul plătit din bugetul public sau doar cei aleși în funcție de demnitate publică), deputaţii şi senatorii nu ocupă locul 14 în vreo ierarhie salarială.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.