Attila-Zoltán Cseke (UDMR, ministrul Dezvoltării)
„Sunt foarte puține, patru situații în toată țara, unde prefectul, respectiv subprefecții au diplomă de înalt funcționar public, au făcut acest curs. Toți ceilalți sunt temporar pe funcții și au venit din sfera politică.”

Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 10.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Pe 5 ianuarie 2020, Attila Cseke – ministrul Dezvoltării  a declarat: 

„Sunt foarte puține, patru situații în toată țara, unde prefectul, respectiv subprefecții au diplomă de înalt funcționar public, au făcut acest curs. Toți ceilalți sunt temporar pe funcții și au venit din sfera politică.”

Ce verificăm?

Câți prefecții și subprefecții au diplomă de înalt funcționar public și în ce județe sunt numiți temporar pe funcție.

Verificare

Prefecții și subprefecții sunt reprezentanții guvernului în plan local și fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici. 

Înalții funcționari publici (așa cum îi definește Codul Administrativ art. 394) se ocupă de management la nivel superior în instituțiile și autoritățile publice, iar funcția poate să aibă caracter temporar, sau se obține prin concurs, prin mobilitate sau prin redistribuire. În prezent, aceștia nu pot face parte dintr-un partid politic, dar actuala guvernare dorește să schimbe acest lucru. 

Pentru a deveni înalt funcționar public, o persoana trebuie să fi absolvit programele de formare specializată în acest sens la Institutul Național de Administrație, să aibă studii superioare, vechime de șapte ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției și să promoveze un concurs. 

Potrivit Codului Administrativ și Legii nr. 340/2004 prefecții sunt numiți de către guvern, la propunerea ministrului de Interne și sunt ajutați de doi subprefecţi, cu excepția municipiului Bucureşti care are trei subprefecţi. 

Cei 42 de prefecți și subprefecții lor în funcție sunt: 

În prezent nu toate funcțiile sunt ocupate. Brăila, spre exemplu, nu are prefect, iar multe alte județe, precum Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Neamț, Timiș, Vâlcea, Vrancea, etc., au ocupată doar o funcție de subprefect din cele două. 

Majoritatea prefecților și subprefecților ocupă funcțiile temporar. Doar pentru patru a fost aplicată mobilitatea din funcția publică de inspector guvernamental în funcția publică de subprefect:

  • Alecu Vasile – subprefect al județului Buzău;
  • Octavian Tuțu – subprefect al județului Mehedinți;
  • Mircea Băcală – subprefect al județului Timiș;
  • Radu Bud – prefect de Satu Mare;

În cazul lui Zoltan Gyorke a fost dispusă aplicarea mobilității din funcția publică de subprefect al județului Cluj în 8 februarie 2019. Zoltan Gyorke a atacat această hotărâre în instanţă, iar judecătorii Tribunalului Cluj au decis suspendarea actului normativ. A fost repus în funcția de subprefect al județului Cluj în 12 noiembrie 2020

Concluzie

Afirmațiile ministrului Dezvoltării Attila Cseke sunt adevărate. Există doar patru persoane pentru care s-a dispus aplicarea mobilității din funcția publică de inspector guvernamental în funcția publică de subprefect sau prefect. Restul ocupă funcțiile temporar.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.