Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

30.05.2016

(...)destructurarea mafiei din primăria sectorului 5. mă refer aici la timpul îndelungat, acel timp care ne doare pe toți, acel termen de 30 de zile legale până la soluționarea oricărei cereri, oricărei probleme, eu aș reduce acel termen la 7 zile lucrătoare, este posibil, este fezabil

Bogdan Lencu

Partidul România Unită

Parțial Fals

Context

Candidatul PRU pentru Primăria Sectorului 5, Bogdan Lencu, invitat în cadrul emisiunii Proiect de țară, a declarat(min 48):
(…)destructurarea mafiei din primăria sectorului 5. mă refer aici la timpul îndelungat, acel timp care ne doare pe toți, acel termen de 30 de zile legale până la soluționarea oricărei cereri, oricărei probleme, eu aș reduce acel termen la 7 zile lucrătoare, este posibil, este fezabil

Ce verificăm?

Dacă primarul de sector poate modifica legislația în vedere reducererii termenului de soluționare a unei cereri.

Verificare

Prin declarația sa, reprezentantul PRU, face referire la OG 27/2002 aprobată prin legea 233/2002 privind reglementarea activităţii de solutionare a petițiilor care prevede la art 8 obligativitatea autorității de a răspunde unei petiții în termen de 30 de zile de la înregistrare.

 

Având în vedere că termenul este prevăzut într-un text de lege, pentru ca termenul să fie redus la 7 zile, ar fi nevoie de modificarea legii, ceea ce nu intră în atribuțiile primarului date de legea 215/2001.   Dar pornind tot de la legea 215/2001, primarul se poate folosi de art 63 alin 2, să organizeze un referendum local, care să reprezinte apoi temeiul unei decizii la nivel legislativ sau să creeze bune practici privind optimizarea timpului de răspuns în cadrul instituției.

Concluzie

Afirmația este parțial falsă deoarece primarul nu are atribuții de legiuitor ceea ce ar fi necesar pentru diminuarea termenului de 30 zile la 7 zile.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.