Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
Când stăm şi ne uităm la numărul de procese pierdute de România la CEDO - ştiţi că România este pe locul trei în clasamentul absolut, după Rusia şi Turcia, dar, raportat la mia de locuitori, e pe primul loc?!
Parțial Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 02.03.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Sinteza zilei

Context

Invitat la emisiunea Sinteza Zilei, marţi, 28 februarie, Călin Popescu-Tăriceanu a făcut următoarea afirmaţie cu privire la procesele pierdute de statul român la CEDO:

 

Când stăm şi ne uităm la numărul de procese pierdute de România la CEDO – ştiţi că România este pe locul trei în clasamentul absolut, după Rusia şi Turcia, dar, raportat la mia de locuitori, e pe primul loc?!

 

 

Ce verificăm?

Dacă România se află pe primul loc la numărul de procese pierdute, raportat la mia de locuitori.

Verificare

Am consultat datele dintr-o statistică dată publicității de către CEDO, care include numărul total de procese şi numărul de cazuri în care a fost înregistrată cel puţin o încălcare a drepturilor omului; datele sunt disponibile pentru fiecare stat în parte, pentru perioada 1959-2016. În ceea ce priveşte numărul de locuitori, am utilizat informaţiile furnizate de site-ul Worldometers.

 

Astfel, constatăm că în ceea ce privește numărul total de procese deschise la CEDO împotriva României, țara noastră se află pe locul 4, același lucru fiind constatat și în ceea ce privește numărul dosarelor în care a fost înregistrată cel puțin o încălcare a drepturilor omului.

 

În ceea ce privește numărul de procese pierdute de România raportat la mia de locuitori, țara noastră ocupă locul 9 cu un procentaj de 0,0596 cazuri în care s-a constatat cel puțin o încălcare a drepturilor omului la mia de locuitori, nu locul 1 așa cum enunță președintele Senatului.

 

Concluzie

Declarația lui Călin Popescu-Tăriceanu este parțial falsă. Deși prima parte a declarației se apropie de statistica oficială CEDO, cea de a doua parte a declarației în care vorbește de numărul proceselor pierdute la CEDO raportate la mia de locuitori este falsă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.