Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
„Această numire este una politică, pentru că dacă ar fi una bazată pe calităţile profesionale, atunci sigur că aici trebuie să ai cunoştinţe solide de drept, o pregătire solidă profesională, ceea ce, din câte ştiu eu, doamna Kovesi nu are."
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 19.02.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

Ca reacție la faptul că Laura Codruța Kovesi este candidat favorit pentru postul de Procuror Șef în cadrul Parchetului European, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că:

„Această numire este una politică, pentru că dacă ar fi una bazată pe calităţile profesionale, atunci sigur că aici trebuie să ai cunoştinţe solide de drept, o pregătire solidă profesională, ceea ce, din câte ştiu eu, doamna Kovesi nu are.”

Ce verificăm?

Care este procedura pentru alegerea Procurorului-Șef al Parchetului European și dacă Laura Codruța Kovesi are cunoștințe de drept și o pregătire solidă profesională.

Verificare

Putem vizualiza procedura pentru alegerea Procurorului-Șef al Parchetului European pe site-ul oficial Eur-Lex.

La capitolul „Selecția și numirea”, putem vedea încă din primul rând următoarele:

„Procurorul-șef european va fi numit de Parlamentul European și de Consiliu de comun acord în urma unei proceduri de selecție, astfel cum se prevede la articolul 14 din Regulamentul privind EPPO.

Articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul privind EPPO prevede că un juriu de selecție va întocmi o listă restrânsă de candidați calificați și o va transmite Consiliului și Parlamentului. Candidații care nu se află pe lista restrânsă întocmită de juriu sunt informați cu privire la motivele acestei decizii.”

 

De asemenea, la capitolul „Criterii de eligibilitate” putem observa că funcția de Procuror-Șef al Parchetului European este una care necesită experiență profesională.

„Experiență profesională: să fie membri activi ai parchetului sau ai magistraturii și să dețină calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al autorităților judiciare din statele lor membre, să prezinte toate garanțiile de independență și să dispună de experiența practică relevantă în ceea ce privește sistemele juridice naționale, investigațiile financiare și cooperarea judiciară internațională în materie penală, obținută la nivel național, european sau internațional”

 

Putem vedea acest lucru și la capitolul criterii de selecție. Câteva criterii extrase din anunț sunt următoarele:

„- să aibă cel puțin 15 ani de experiență profesională în calitate de membru activ al parchetului sau al magistraturii;

– să aibă cel puțin cinci ani de experiență și rezultate bune demonstrate, obținute într-o funcție de conducere de nivel superior în cadrul unui parchet sau al unei autorități judiciare;

– să fie un profesionist remarcabil și dinamic cu un foarte bun discernământ și cu capacități conceptuale deosebite, cu capacitatea de a elabora, de a comunica și de a pune în aplicare o viziune strategică clară pentru îndeplinirea obiectivelor EPPO;”

 

Inclusiv Ministrul Justiției, Tudorel Toader, afirmă că selecția Procurorului-Șef al Parchetului European este bazată pe concurs, nu pe numire politică:

Cine a propus-o? Categoric, potrivit regulamentului, fiecare procuror care crede că îndeplineşte cerinţele legale şi experienţa ş.a.m.d., fiecare procuror care îşi doreşte o astfel de demnitate până la urmă a avut posibilitatea să se înscrie, prin urmare nu a plecat vreo propunere din partea României, Guvernului României.”

 

Pentru a verifica dacă Laura Codruța Kovesi are cunoștințe de drept, ne vom uita în CV-ul ei de pe site-ul oficial DNA. Acolo putem observa că Laura Codruța Kovesi și-a luat licența în drept în 1995 la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca. Apoi a făcut studii aprofundate în Drept Judiciar la Sibiu și este doctor în drept din 2012.

laura codruta kovesi

Foto: Mediafax

Din 1995 până în 2006 a fost procuror în diferite parchete din Sibiu, iar apoi a ocupat funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție până în 2012.

Pentru o perioadă de aproximativ șapte luni a fost ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană, devenind în 2013 șefa Direcției Naționale Anticorupție. A fost la DNA până în iulie 2018.

Concluzie

Afirmațiile lui Călin Popescu Tăriceanu sunt false, atât cele referitoare la procedura de alegere a procurorului-șef al Parchetului European, cât și cea legată de experiența profesională a Laurei Codruța Kovesi.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.