Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
„Există și recomandări atât ale Comisiei Europene, cât și ale Comisiei de la Veneția ca alegerile europene să nu fie suprapuse, să nu fie bruiate cu alte teme (...)”.
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 16.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a făcut pe 17 aprilie 2019, în contextul referendumului pentru Justiție, următoarea afirmație:

„Există și recomandări atât ale Comisiei Europene, cât și ale Comisiei de la Veneția ca alegerile europene să nu fie suprapuse, să nu fie bruiate cu alte teme (…). Nu am nimic împotriva unui referendum pe teme de justiție, sigur că el poate fi organizat, dar nu în acest moment”.

Ce verificăm?

Dacă într-adevăr Comisia Europeană și Comisia de la Veneția nu recomandă ca alegerile europarlamentare să fie suprapuse cu alte tipuri de alegeri sau referendumuri.

Verificare

După cum am arătat și AICI, Comisia de la Veneția nu a recomandat ca alegerile să nu se desfășoare în același timp cu vreun referendum.

Nici măcar în comunicatul oficial transmis de către Comisia Europeană în luna septembrie 2018 cu privire la scrutinul pentru Parlamentul European nu există vreo precizare de acest fel.

Dar, am vrut să fim siguri așa că am solicitat oficial și Comisiei Europene un punct de vedere, întrebând dacă au făcut vreodată recomandări cu privire la suprapunerea alegerilor cu un referendum.

Comisia Europeană a spus la fel:

“The Commission has not issued any such recommendations. Member States are in charge of organizing national elections and referendum.

Pe plan intern, câteva decizii ale Curții Constituționale sunt bazate pe recomandări ale Comisiei de la Veneția și pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, dar care fac referiri la organizarea în același timp a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare, dar nu la referendum!

Cea mai relevantă decizie în acest sens este Decizia nr. 51/2012, mai exact punctul 2A care vorbește despre organizarea în anul 2012 a alegerilor parlamentare și locale la aceeași dată. Curtea Constituțională a decis atunci împotriva organizării simultan a alegerilor parlamentare și locale, argumentând, printre altele, că se încalcă, astfel, dreptul de a fi ales.

„…organizarea la aceeași dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art. 37 din Constituție. Aceasta întrucât există situații în care un candidat care nu a câștigat un mandat de ales local (primar sau președinte de consiliu județean) să își exprime dorința de a participa la alegerile naționale pentru un mandat de parlamentar (deputat sau senator), lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfășoară la date diferite.”

 

Tentativele PSD vs. Deciziile CCR

Partidul Social Democrat a încercat în câteva rânduri să introducă în legislație o prevedere care să interzică organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua alegerilor pentru Parlamentul European.

De exemplu, în septembrie 2018,  36 de senatori PSD și un senator ALDE au depus o inițiativă legislativă de modificare a mai multor legi electorale, inclusiv a Legii nr.33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

În forma inițială nu a fost menționată interdicția de a organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare și nu a apărut nici în forma legii adoptată de Senat.

Modificarea a fost adusă în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad, care a propus în noiembrie 2018 modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

  • La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local.

Modificarea a venit în contextul în care președintele Klaus Iohannis și-a manifestat dorința de a organiza referendumul pe teme de justiție.

Același articol este motivul pentru care Președintele Klaus Iohannis a trimis în ianuarie 2019 o sesizare de neconstituționalitate la Curtea Constituțională. Aceasta a decis în martie 2019 că sesizarea Președintelui este întemeiată și că se poate organiza referendum în aceeași zi cu alegerile.  

Și nu a fost prima oară când Curtea Constituțională a decis acest lucru. S-a mai întâmplat de două ori, în 2007, când tot PSD a fost cel care a încercat să modifice legea, după alegerile prezidențiale din 2004. Deciziile CCR, aici și aici.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu sunt false. Comisia de la Veneția și Comisia Europeană nu au făcut recomandări ca referendumurile să nu se suprapună cu alegerile europarlamentare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.