Carmen Dan (PSD)
„Tot în ultimii ani valorile infracționalității, la nivel național, au scăzut. S-a întâmplat și în 2017, iar 2018 a fost al 7-lea an consecutiv în care s-a înregistrat acest trend.”

Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 02.08.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Carmen Dan, fostul ministru de Interne a demisionat în 15 iulie 2019 și a declarat că pleacă „cu fruntea sus”. Apoi, în 24 iulie 2019, într-o postare pe Facebook s-a lăudat cu realizările sale, susținând și că:

„Tot în ultimii ani valorile infracționalității, la nivel național, au scăzut. S-a întâmplat și în 2017, iar 2018 a fost al 7-lea an consecutiv în care s-a înregistrat acest trend.”

Ce verificăm?

Dacă valorile infracționalității au scăzut în ultimii ani.

Verificare

INFRACȚIUNILE

Inspectoratul General al Poliției României (IGPR) publică anual numărul infracțiunilor comise, în funcție de încadrarea juridică: 

  • Infracțiuni grave săvârșite cu violență ( omor, tentativă de omor, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, viol, tâlhărie, ultraj)
  • Alte infracțiuni săvârșite cu violențe (loviri sau alte violențe, uciderea din culpă)
  • Infracțiuni contra patrimoniului (furtul, înșelăciunea, distrugerea, delapidarea, gestiunea  frauduloasă, abuzul în serviciu, neglijența în serviciu)
  • Unele genuri de infracțiuni prevăzute de codul penal (luare și dare de mită, trafic de  influență, infracțiuni de fals, ultraj contra bunelor moravuri,  tulburarea liniștii și ordinii publice, proxenetismul, nerespectarea regimului materialelor explozibile, al armelor și munițiilor)
  • Infracțiuni prevăzute de legi speciale (Legea privind societăţile comerciale, Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, Legea privind Codul vamal al României, Legea protecției mediului, Legea privind drepturile de autor şi drepturile conexe, Codul Silvic, O.U.G. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura)

Datele arată așa: 

Am fost curioși să aflăm ce s-a întâmplat cu 2014. Reamintim că în acel an a intrat în vigoare Noul Cod Penal care, în forma sa revizuită aplică pedepse mai mici pentru unele infracțiuni. Media a reacționat atunci anunțând că vor fi câteva mii de pușcăriași eliberați conform principiului legii mai favorabile, spunând că  „90% dintre infractorii propozabili pentru eliberare au comis infracţiuni de drept comun, precum furtul, furt calificat, tâlhării mai uşoare, în principiu infracţiuni mai uşoare.”

Eurostat are date privind infracțiuni, precum: omor calificat, tentativă de omor, viol, răpire, tâlhărie, furt, infracțiuni relaționate cu droguri etc.

ALTE STATISTICI

Inspectoratul general de poliție mai are date privind media criminalității naționale. 

Media criminalității naționale înseamnă media aritmetica a coeficienților de criminalitate de pe județe (tâlhării și furturi din societăți comerciale). Coeficientul de criminalitate se calculează pentru fiecare localitate, și ulterior se face o medie pe județ și o medie la nivel național. Această medie ne permite să observăm evoluția coeficientului de criminalitate la nivel de țară.

Coeficientul de criminalitate se referă doar la securitatea persoanei și a bunurilor și are în vedere infracțiuni precum tâlhăria și furturile din societățile comerciale.Deci, coeficientul de criminalitate nu ia în calcul alte tipuri de infracțiuni, mai periculoase, precum: omorul, agresiuni sexuale, răpiri ș.a.m.d.

Concluzie

Afirmația lui Carmen Dan este falsă. Numărul infracțiunilor nu a avut un trend descendent în ultimii șapte ani cum afirmă ea. Media criminalității este cea care a fost pe un trend descendent, însă aceasta nu include toate infracțiunile.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.