Cătălin Cherecheș (Primarul Baia Mare)
„Acțiunile noastre se desfășoară în conformitate cu prevederile art. 6 alin (1) din Ordonanța militară nr. 3/2020 (...)”
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a afirmat, în repetate rânduri (1, 2, 3), că oamenii străzii din oraşul pe care îl conduce au fost ridicaţi de pe domeniul public şi duşi la centrul social din localitate, unde sunt „izolaţi” „pentru a nu fi un pericol pentru sănătatea publică”, mai multe organizaţii neguvernamentale au sesizat Avocatul Poporului, cerând instituției să verifice modul în care au acţionat autorităţile locale. Tot primarul Cherecheş afirmă că pentru a primi ajutor, oamenii fără adăpost trebuie să ofere ceva în schimb.

În 4 iunie 2020, acesta a scris pe Facebook: 

Acțiunile noastre se desfășoară în conformitate cu prevederile art. 6 alin (1) din Ordonanța militară nr. 3/2020 (…).

Tot el a declarat că: 

„În timpul petrecut aici, încercând să îi ajutăm, trebuie să ofere ceva în schimb, pe lângă respectarea regulilor și deschiderea pentru a fi ajutați să se reabiliteze: ne ajută la desfășurarea activităților de curățenie sau a altor tipuri de activități în folosul comunității.”

„În ultimele zile au întâlnit cerșetori care au fost extrem de violenți și a fost necesar să apeleze la ajutoare pentru a impune respectarea legii, respectiv pentru a-i ridica și a-i duce la centrul social.“

Ulterior depunerii plângerii, Cherecheş a revenit şi a afirmat că angajaţii primăriei au acţionat conform Ordonanţei militare 3/2020.

Ce verificăm?

Care sunt prevederile ordonanţei militare nr. 3/2020 referitoare la persoanele fără adăpost.

Verificare

Ordonanţa militară nr. 3/2020 prevede la articolul 6, alineatul 1 că:

 

(1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.

 

Evidenţa acestor persoane trebuie trimisă la centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei. Textul ordonanței nu condiţionează primirea de adăpost/îngrijire, beneficiarii acestor servicii sociale nu pot fi obligaţi să muncească în schimbul lor. De altfel, pentru a primi serviciile oferite de Centrul Social Multifuncţional de Tip Azil de Noapte din Baia Mare, e nevoie doar de o cerere însoţită de o serie de documente.

Concluzie

Afirmația lui Cătălin Cherecheş este falsă. Nu există nicio prevedere în ordonanţa militară nr. 3/2020 care să justifice cazarea forţată a persoanelor fără adăpost, iar acestea nu trebuie “să ofere” nimic în schimbul sprijinului oferit în baza acestei ordonanţe. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.