Cezar Preda (PNL)
„Nu comisia parlamentară exercită controlul civil al serviciului de informații”
Parțial Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 12.08.2015
www.factual.ro

Context

La data de 9 august 2015, în cadrul unei emisiuni TV, deputatul Cezar Preda a afirmat că:

 

„Cel mai mare control și singurul control civil al Serviciului Român de Informații îl are Președintele României în funcție și omul pe care domnia sa l-a nominalizat ca director al acestui serviciu, care este civil. Nu comisia parlamentară exercită controlul civil al serviciului de informații, ci omul acela.”

Ce verificăm?

Cine și cum exercită controlul civil asupra Serviciului Român de Informații.

Verificare

Am pornit la verificarea acestei afirmaţii de la legea fundamentală – Constituția, şi am continuat cu legile care abordează această problematică – Legea 51/1991 privind securitatea națională a României, Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI. Astfel, din punct de vedere legal, am constatat implicarea directă a Preşedinţiei, a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a Parlamentului, după cum urmează:

  1. Preşedinţia: propune spre numire directorul SRI
  2. CSAT: organizează şi coordonează activităţile SRI (mai exact aprobă structurile organizatorice, efectivele şi regulamentele de funcţionare, aprobă cheltuielile de funcţionare)
  3. Parlamentul: votează în Plen directorul SRI, iar comisia comună a Camerelor controlează activitatea SRI.

În consecinţă, legal, Parlamentul controlează activitatea serviciului prin solicitarea (anual, sau când mai consideră necesar) de rapoarte cu privire la gradul de îndeplinire a atribuţiilor SRI. Pentru îndeplinirea acestei sarcini, aleşii sunt obligaţi să înfiinţeze o comisie comună a celor două Camere (Senatul şi Camera Deputaţilor). De notat faptul că Parlamentul este ales direct – prin vot – de către cetăţeni, fiind astfel o instituţie civilă şi responsabilă în fața acestora.

Concluzie

Afirmația lui Cezar Preda este parțial falsă. Deși Președintele României propune Parlamentului persoana pentru ocuparea funcției de director al acestui serviciu, iar prin poziția sa în CSAT are un rol în organizarea și coordonarea serviciului, Parlamentul este responsabil de exercitarea controlului asupra SRI, atât la momentul numirii directorului acestuia cât și prin intermediul comisiei comună a celor două Camere.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.