Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

30.05.2021

„Știați că primarul are direct prin lege funcția de agent constatator? Nu glumesc, este vorba de legea contravențiilor”.

Ciprian Ciucu

Primar Sectorul 6

Sursa afirmației: Facebook

Adevărat

Context

Pe 21 mai 2021, Ciprian Ciucu- primarul sectorului 6 al Bucureștiului a postat pe Facebook o fotografie cu o mașină parcată neregulamentar și a scris:

 „Știați că primarul are direct prin lege funcția de agent constatator? Nu glumesc, este vorba de legea contravențiilor”.

A mai adăugat că, la nevoie, va lua și chitanțierul cu el.  

Ce verificăm?

Dacă primarul poate fi agent de agent constatator.

Verificare

Contravențiile sunt reglementate de Ordonanța de Guvern nr. 2/2001 care stabilește regimul juridic al acestora și reprezintă fapte săvârșite cu vinovație, stabilite și sancționate prin lege, ordonanțe, hotărâri de guvern, consilii locale sau județene. 

Normativul arată că, agenții constatatori sunt cei care constată contravenția prin proces verbal și pot fi: 

„primarii, ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne*), special abilitați, persoanele împuternicite în acest scop de miniștri și de alți conducători ai autorităților administrației publice centrale, de prefecți, președinți ai consiliilor județene, primari, de primarul general al municipiului București, precum și de alte persoane prevăzute în legi speciale”. (art. 15)

Concluzie

Afirmația lui Ciprian Ciucu este adevărată. Legislația arată că primarul poate să fie și agent constatator al contravențiilor.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.