Ciprian Ciucu (Primar Sectorul 6, PNL)
„Știați că primarul are direct prin lege funcția de agent constatator? Nu glumesc, este vorba de legea contravențiilor”.
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 30.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 21 mai 2021, Ciprian Ciucu- primarul sectorului 6 al Bucureștiului a postat pe Facebook o fotografie cu o mașină parcată neregulamentar și a scris:

 „Știați că primarul are direct prin lege funcția de agent constatator? Nu glumesc, este vorba de legea contravențiilor”.

A mai adăugat că, la nevoie, va lua și chitanțierul cu el.  

Ce verificăm?

Dacă primarul poate fi agent de agent constatator.

Verificare

Contravențiile sunt reglementate de Ordonanța de Guvern nr. 2/2001 care stabilește regimul juridic al acestora și reprezintă fapte săvârșite cu vinovație, stabilite și sancționate prin lege, ordonanțe, hotărâri de guvern, consilii locale sau județene. 

Normativul arată că, agenții constatatori sunt cei care constată contravenția prin proces verbal și pot fi: 

„primarii, ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne*), special abilitați, persoanele împuternicite în acest scop de miniștri și de alți conducători ai autorităților administrației publice centrale, de prefecți, președinți ai consiliilor județene, primari, de primarul general al municipiului București, precum și de alte persoane prevăzute în legi speciale”. (art. 15)

Concluzie

Afirmația lui Ciprian Ciucu este adevărată. Legislația arată că primarul poate să fie și agent constatator al contravențiilor.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.