Claudiu Năsui (USR PLUS )
„Trebuie să existe dialog între putere și opoziție. Știți câte amendamente ale opoziției au trecut pentru codul penal sau pentru codul de procedură penală?  Zero! Ăsta este nivelul dialogului.”

Parțial Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 16.08.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

Deputatul USR, Claudiu Nasui a făcut următoarele afirmații în cadrul unei dezbateri televizate la care a participat și Petre Florin Manole- deputat PSD.

 

„Trebuie să existe dialog între putere și opoziție. Știți câte amendamente ale opoziției au trecut pentru codul penal sau pentru codul de procedură penală?  Zero! Ăsta este nivelul dialogului.”

 

(minutul 01.03.36)

 

„Pe codul de procedură penală știu că nu a trecut niciun amendament. De la USR nu a trecut niciun amendament la niciunul dintre cele două coduri. Practic dialogul nu este posibil în situația în care cineva are un interes personal și are puterea să influențeze legea ca să își urmărească acel interes.”

(minutul 01.30.22)

 

Sursa: emisiunea „Imparțial”, difuzată de televiziunea Digi 24 în data de 14 august 2018.  

Ce verificăm?

Dacă putem considera că a existat un dialog putere-opoziție din perspectiva amendamentelor la Codul penal și la Codul de procedură penală.

Verificare

Pentru a face verificarea, consultăm listele de amendamente admise și respinse la propunerile legislative pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, documente care se regăsesc pe site-ul Camerei Deputaților.

 

Să le luăm pe rând.

 

Pentru Codul Penal avem situația în care au fost 76 modificări admise (din propunerea legislativă PSD-ALDE), dintre care șapte au suferit și amendamente în Comisia Specială.

 

Pentru cele șapte admise în Comisia specială, datele arată că:

 • patru au fost propuse de PNL și privesc cerșetoria și prostituția infantilă
 • unul a fost propus de ALDE și privește delapidarea
 • unul a fost propus de PSD și ALDE și privește părăsirea locului accidentului
 • unul a fost propus de USR, PSD și ALDE și prevede o modificare la confiscarea extinsă.

 

Pe lângă acestea, există un total de 75 de amendamente venite în Comisia Specială care au fost respinse. La capitolul amendamente respinse, USR stă „mai bine”: 42 de amendamente propuse de partid sau împreună cu altă formațiune politică. Trăgând linie și adunând, rezultă că la un total de 76 de modificări aduse Codului penal, doar într-unul dintre articole există și un amendament pentru care USR și-a dat acordul.

 

Pentru Codul de Procedură Penală cifrele sunt mult mai stufoase. Avem 327 de modificări admise (din propunerea legislativă PSD-ALDE), dintre care 46 au suferit și amendamente în Comisia Specială.

 

Pentru cele 46 de amendamente admise în Comisia Specială, datele arată că:

 • 32 au fost propuse de PSD
 • 5 au fost propuse de PSD cu USR
 • 4 au fost propuse de UDMR
 • 2 au fost propuse de Comisie
 • 1 a fost propus de PNL cu USR
 • 1 a fost propus de PNL
 • 1 a fost propus de Consiliul legislativ

 

Pe lângă acestea, avem 135 de amendamente respinse, din care 110 sunt depuse de USR sau de USR împreună cu alt partid din opoziție.

 

Concluzie

Afirmația deputatului Claudiu Nasui este parțial falsă. Deși numărul amendamentelor la cele două coduri penale venite din partea opoziției este mic, este exagerată afirmația că nu ar exista niciun amendament al USR sau al opoziției care să fi trecut. Totuși, dacă ne uităm la cifre, amendamentele USR se remarcă pe lista de amendamente respinse, și în același timp, există amendamente (puține) ale PNL admise, fapt care demonstrează discuții rare între partidul de la putere și opoziție privind propunerile legislative.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.