Claudiu-Richard Târziu (AUR, co-președinte)
„Ficțiunea globală numită „certificatul verde” se năruie pas cu pas. Pînă și OMS a propus azi renunțarea la restricțiile de călătorie! Mai clar de atît?".
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 02.02.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În ultimele două luni, din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron, mai multe state europene au impus restricții persoanelor nevaccinate, precum și obligativitatea certificatului verde. România, însă, nu are reglementări clare privind green pass-ul. Claudiu Richard Târziu, copreședintele AUR, a declarat, în 23 ianuarie 2022:Ficțiunea globală numită “certificatul verde” se năruie pas cu pas. Pînă și OMS a propus azi renunțarea la restricțiile de călătorie! Mai clar de atît?“.

Ce verificăm?

Dacă OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a propus renunțarea la restricțiile de călătorie, în legătură cu acest certificat și dacă în alte țări europene se mai folosește certificatul verde.

Verificare

Potrivit comunicatului oficial din 19 ianuarie 2022, Organizația Mondială a Sănătății recomandă statelor „ridicarea sau atenuarea interdicțiilor de trafic internațional, deoarece acestea nu oferă valoare adăugată și continuă să contribuie la stresul economic și social experimentat”. Potrivit aceluiași comunicat, se recomandă renunțarea la obligativitatea dovezii vaccinării pentru călătoriile internaționale, din cauza accesului limitat al unor state la vaccinurile anti-Covid și înlocuirea acestei măsuri cu testul negativ, carantinarea, purtatul măștii de protecție etc.

În același timp, OMS recomandă adoptarea de măsuri precum vaccinarea populațiilor în proporție de 70% până la 1 iulie 2022 și limitarea adunărilor în masă. 

Este de subliniat că certificatul verde NU se eliberează numai pentru vaccinați, în schimb recomandările OMS se referă la restricțiile de călătorie privind persoanele care nu au acces la vaccin. Organizația Mondială a Sănătății NU folosește sintagma ”certificat verde” și nu sugerează renunțarea la acest document, ci subliniază inechitatea privind accesul la vaccin, cât și ineficiența restricțiilor de călătorie, așa cum s-a demonstrat prin răspândirea rapidă a valurilor anterioare. Certificatul verde european este un document care se eliberează în trei situații distincte: în urma vaccinării, vindecării de boală sau pe baza unui test negativ.

Niciuna dintre țările europene care au implementat certificatul verde nu a renunțat la solicitarea acestuia, deocamdată. Unele dintre cele mai restrictive reguli care prevăd obligativitatea certificatului verde se regăsesc în:

  • Austria este necesar pentru accesarea spațiilor publice, inclusiv a celor culturale, de agrement și sportive, a locurilor de cazare turistice, barurilor și restaurantelor;
  • Italiaeste necesar pentru participarea la evenimente publice, în transportul în comun, baruri și restaurante
  • Germania este necesar să se acceseze facilități culturale, de agrement și sportive, restaurante și baruri, precum și alte locații și evenimente interioare;
  • Franța este necesar să se acceseze spațiile publice, cum ar fi baruri și restaurante, muzee, piscine, evenimente mari și unele mijloace de transport în comun;
  • Belgia este necesar pentru a se accesa spații publice, cum ar fi baruri și restaurante, centre de fitness, muzee, piscine, evenimente mari etc;
  • Olanda este necesar pentru a accesa unele spații publice, precum activități culturale și sportive.

Toate statele de mai sus prevăd obligativitatea certificatului verde pentru intrarea pe teritoriul național.

Concluzie

Declarația lui Claudiu Târziu este falsă. OMS a recomandat renunțarea la obligativitatea dovezii vaccinării pentru călătoriile internaționale, dar a sugerat compensarea acesteia prin alte măsuri precum testul negativ de Covid, care permite obținerea Certificatului Covid pentru călătorii în cadrul Uniunii Europene, purtatul măștii de protecție, carantinarea etc. Totodată OMS recomandă accelerarea procesului de vaccinare a populațiilor pentru atingerea punctului de 70% până la începutul lunii iulie 2022.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.