Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

24.05.2016

Este o lege din 2006, mai precis HCGMB 66, care prevede ce parcări trebuie să aibă orice construcție nouă. Un apartament de mai puțin de 100 metri pătrați trebuie să aibă un loc de parcare, dacă este mai mare, trebuie să aibă două locuri de parcare, plus 20 la sută pentru vizitatori(...)Ceea ce este bine e că legea prevede și o taxă de 10.000 de euro dacă dezvoltatorii nu au respectat prevederile legale(...)

Brigitte Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1

Parțial Adevărat

Context

Într-un interviu acordat publicației România Liberă, candidata Uniunii Salvați Bucureștiul pentru primăria sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat:

 

Este o lege din 2006, mai precis HCGMB 66, care prevede ce parcări trebuie să aibă orice construcție nouă. Un apartament de mai puțin de 100 metri pătrați trebuie să aibă un loc de parcare, dacă este mai mare, trebuie să aibă două locuri de parcare, plus 20 la sută pentru vizitatori(…)Ceea ce este bine e că legea prevede și o taxă de 10.000 de euro dacă dezvoltatorii nu au respectat prevederile legale(…)

 

Ce verificăm?

Dacă există o hotărâre a CGMB care să reglementeze construcția parcărilor și eventualele penalități pentru nerespectarea acesteia.

Verificare

Pe site-ul Primăriei Municipiului București, sunt publicate toate hotărârile de Consiliu General al municipiului București. Astfel, în hotărârea nr. 66 din 6/04/2006, conform art 4, numărul minim de locuri de parcare necesar realizării clădirilor și amenajărilor pentru autorizare în construcții noi pe teritoriul Municipiului București se dimensionează în funcție de destinația și suprafața utilă specifică funcțiunilor ce se regăsesc în clădire. Prin urmare, hotărârea menționează:

 

   Subzonele locuințelor semicolective/colective cu acces și lot folosit în comun:

  • Se va asigura minim 1 (un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafața construită desfășurată de maxim 100 mp;
  • Se vor asigura minim 2 (două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafața construită desfășurată mai mare de 100 mp.

 

 

De asemenea, se precizează că în cazul locuințelor de tip bloc (subzonele locuințelor ceolective)

   Se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament plus

   Este necesară, pentru vizitatori, suplimentarea cu maxim 20% a totalului locurilor de parcare/garare stabilite.

 

În ceea ce privește sancțiunile, avem art 12:

Nerealizarea numărului minim de locuri de parcare prevăzut în Norme, pentru construcțiile noi, propuse a se realiza în afara teritoriului de referință al zonei centrale a orașului, delimitat de traseul inelului principal de circulație (Bulevardul Nicolae Titulescu, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Șoseaua Ștefan cel Mare, Șoseaua Viilor, Strada Progresului, Bulevardul Geniului, Șoseaua Grozăvești, Șoseaua Orhideelor, Bulevardul Nicolae Titulescu), obligă solicitantul la plata unei taxe de 10.000 euro pentru fiecare loc nerealizat în parcela proprie, în vederea constituirii unui fond pentru construirea de parcaje publice, subterane sau supraterane pe teritoriului Municipiului București (…) Prevederea se aplică numai pentru max. 20% din norma de locuri calculată.

 

Concluzie

Afirmația lui Clotilde Armand este parțial adevărată întrucât legea într-adevăr prevede o amendă de 10.000 de euro pentru cei care nu respectă prevederile, însă această sancțiune se aplică numai celor care construiesc în afara zonei centrale a orașului delimitat după cum urmează: Bulevardul Nicolae Titulescu, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Șoseaua Ștefan cel Mare, Șoseaua Viilor, Strada Progresului, Bulevardul Geniului, Șoseaua Grozăvești, Șoseaua Orhideelor, Bulevardul Nicolae Titulescu. De asemenea, prevederea se aplică numai pentru max. 20% din norma de locuri calculată.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.