Corina Șuteu (Ministru Culturii)
În primul rând, am pus ordonanța de urgență în dezbatere publică, ceea ce nu eram obligați să facem, și am făcut-o tocmai ca să putem înregistra observațiile pe care le au cineaștii și alți actori ai industriei.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 23.09.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Revista 22

Context

Declarația a fost făcută într-un interviu acordat Revistei 22. 

 

Ce verificăm?

Dacă, potrivit legii, ordonanțele de urgență trebuie puse în dezbatere publică.

Verificare

Proiectul Ordonanței de Urgență la care face referire ministrul Culturii privește modificarea OUG 39/2005 privind cinematografia.

 

Potrivit art. 7, alin. 13 din Legea transparenței decizionale, există posibilitatea reglementării printr-o procedură de urgență:

 

(13) În cazul reglementării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare.

 

Presupunând că actul normativ îndeplinește condițiile pentru a fi supus unei proceduri de urgență, ne-am uitat dacă există vreun termen specific pentru procedura de transparență decizională de urgență. În legislația românească, nu avem cunoștință să existe vreun astfel de act normativ, motiv pentru care singura formă de consultare sau dezbatere publică rămâne cea de la art. 7 din Legea 52/2003, care prevede punerea în dezbatere publică a actelor normative cu cel puțin 30 de zile înainte de supunerea spre avizare.  

 

Concluzie

Declarația Corinei Șuteu este falsă, pentru că obligația de dezbatere publică din Legea transparenței decizionale este identică, indiferent dacă soluția aleasă pentru legiferare este o ordonanța de urgență sau un proiect de lege trimis spre adoptare în Parlament.

 

*Deși subiectul ordonanțelor de urgență a mai fost tratat de Factual.ro, considerăm că unul din scopurile proiectului nostru este acela de a educa civic, de aceea reluarea unor verificări pe anumite teme care au mai fost abordate urmărește aprofundarea și clarificare unui anumit subiect.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.