Cosmin Poteraș (Reper, senator neafiliat)
„NU înțeleg de ce o persoană care ia un examen de intrare în magistratură și devine magistrat, după un an sau o lună are aceleași beneficii ca una care a fost magistrat 25 de ani”.
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 14.10.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 5 octombrie 2022, senatorul Cosmin Poteraș a scris pe Facebook, în contextul adoptării Legii privind statutul judecătorilor și al procurorilor de către Camera Deputaților:

„NU înțeleg de ce o persoană care ia un examen de intrare în magistratură și devine magistrat, după un an sau o lună are aceleași beneficii ca una care a fost magistrat 25 de ani.”

Proiectul nu este final – el poate în continuare suferi modificări la Senat.

Ce verificăm?

Beneficiile magistraților înainte și după adoptarea Legii privind statutul judecătorilor și al procurorilor.

Verificare

În 4 octombrie 2022, Camera Deputaților a adoptat proiectul Legii privind statutul judecătorilor și al procurorilor, care a fost înaintat spre dezbatere și vot final către Senat. Dacă acest proiect va fi adoptat, se va abroga Legea nr. 303/2004, adică vechiul statut al magistraților.

În proiectul proaspăt votat de Camera Deputaților, se reglementează inclusiv salarizarea, beneficiile și pensiile magistraților. În continuare, vom pune în paralel aceste reglementări din vechiul și din noul statut al magistraților.

Vechiul statut (Legea nr. 303/2004)Noul statut (Pl-x nr. 440/2022)
Art. 82, alin. (1):

„(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Art. 211, alin. (1):

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”

Art. 81, alin. (2):

„(2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător la Curtea Constituțională, judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi.”

Art. 211, alin. (2):

„Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la alin. (1), la cuantumul pensiei de serviciu se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi.”

Așadar, noua lege își propune să instituie aceleași beneficii salariale și de pensie pentru magistrații care au o vechime în profesia de magistrat de peste 25 de ani, cât și pentru cei care au avut de-a lungul vieții o altă profesie juridică, dar care au profesat ca judecători sau procurori pentru o perioadă, fără să se indice un minim necesar. Așadar, spre exemplu, un avocat care a profesat timp de 24 de ani și 11 luni și numai o lună a fost magistrat, aceasta va beneficia de salariul/pensia unei persoane care a ocupat funcția de judecător/procuror timp de 25 de ani.

De asemenea, până acum, legea prevedea că vârsta de pensionare a magistraților este de 60 de ani, aceștia având posibilitatea de a beneficia de pensie mai devreme doar în situația expresă de a avea o vechime de peste 25 de ani de muncă în profesia de magistrat (sau profesie asimilată acestuia). Acum, inițiativa renunță cu totul să mai menționeze o vârstă de pensionare și, mai mult decât atât, adoptă formularea indiferent de vârstă.

Concluzie

Afirmațiile lui Cosmin Poteraș sunt adevărate. S-a menținut vechimea în muncă de 25 de ani pentru dobândirea anumitor beneficii asimilate magistraților, însă de acestea ar putea beneficia și persoane care au ocupat alte profesii juridice de-a lungul vieții și care nu au avut o activitate îndelungată în domeniul magistraturii. Mai mult, în noul proiect nu se mai reglementează vârsta de pensionare a magistraților. Totuși, acesta mai poate suferi modificări la Senat, forma nu este definitivă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.