Cristina Iurișniți (USR)
„Sintagma «educație sexuală» de care s-au împiedicat foarte mulți exista din 2004. Ce am propus în Legea 45, care a fost modificată prin acest articol, a fost doar o precizare clară: cel puțin două sesiuni de informare pentru copiii noștri.”
Adevărat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 13.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

În contextul modificării legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului Deputatul USR Cristina Iurișniți, a declarat pe 3 iunie 2020: 

Sintagma «educație sexuală» de care s-au împiedicat foarte mulți exista din 2004. Ce am propus în Legea 45, care a fost modificată prin acest articol, a fost doar o precizare clară: cel puțin două sesiuni de informare pentru copiii noștri.”

Sursa: Digi24

Ce verificăm?

Care sunt modificările aduse de Legea 45/2020.

Verificare

Despre educație sexuală s-a vorbit pentru prima dată în anul 2004 prin forma inițială a Legii 272/2004 care vine cu reglementări pentru protecția drepturilor copilului. Această lege, în forma promulgată în 2004, menționează la articolul 43, litera i) faptul că: derularea sistematică în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

 

În 8 august 2004, Ministerul Educației publică un Ordin de Ministru prin care aprobă și reglementează programa pentru opționalul de educație pentru sănătate. Important de menționat este că acest opțional este la decizia școlii. 

 

Din 2004 și până în prezent educația pentru sănătate a fost materie opțională la decizia școlii. În anul 2018 a fost înaintat către Senat un proiect de lege pentru a face predare educației pentru sănătate obligatorie cel puțin o dată pe semestru. 

 

Doi ani mai târziu, în 3 aprilie 2020, Președintele promulgă Legea 45/2020 care spune că autoritățile locale, cât și cele centrale, dar mai ales Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare sunt obligate să asigure: „facilitarea accesului la programe de educație pentru sănătate al tuturor elevilor înscriși în învățământul preuniversitar.”

 

Însă patru parlamentari PSD și PNL au introdus în ședința din data de 2 iunie a Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților un amendament prin care exprimarea „educație sexuală” este înlocuită cu „educație sanitară”. Totodată, prin același amendament, programele de educație care includ această materie vor avea loc doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”. 

 

Amendamentul modifică Legea 272/2004 printr-un alt proiect, inițiat de Guvern, și depus în Parlament în iunie 2019, ce vizează „accelerarea reformei structurii de protecţie a copilului în România, prin facilitarea şi urgentarea procedurilor de plasare a copilului instituţionalizat într-o familie”.

Acest proiect a fost votat În Camera Deputaților în data de 3 iunie 2020 și a trecut cu 269 voturi pentru, 3 împotrivă, 2 abțineri, și un vot neexprimat și urmează să fie promulgat de Președinte.

Concluzie

Afirmațiile făcute de deputatul Cristina Iurișniți sunt adevărate. Într-adevăr sintagma de educație sexuală există în lege din 2004. Ultima modificare, cea adusă de cei patru parlamentari PSD și PNL care este acum în vigoare, înlocuiește exprimarea de „educație sexuală” cu „educație pentru sănătate” și  face ca această materie să nu mai fie obligatorie, ci să fie făcută doar cu acordul părinților.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.