Cristina Prună (USR, deputat)
,,Să nu uităm că UE este responsabilă doar de 9% din cantitatea de emisii de carbon din întreaga lume.”
Adevărat
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 21.12.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Ursula von der Leyen – președinta Comisiei Europene a ținut un discurs în plenul Parlamentului European, în 27 noiembrie 2019, deputatul USR Cristina Prună a scris că:

Mă aștept de la noua Comisie să întreprindă măsuri de stimulare economică și să nu ne trezim că firmele europene își vor reloca activitatea în afara UE din cauza unor pretenții mult prea exagerate privind normele climatice. Să nu uităm că UE este responsabilă doar de 9% din cantitatea de emisii de carbon din întreaga lume.”

Ce verificăm?

Emisiile de carbon în Uniunea Europeană.

Verificare

Baza de date EDGAR a Comisiei Europene cuprinde informații privind emisiile pentru cercetarea atmosferică globală. Ultimul raport privind emisiile de dioxid de carbon a fost publicat anul acesta, iar Uniunea Europeană se regăsește în topul mondial privind acest indicator. 

Conform datelor din raport, Uniunea Europeană este responsabilă pentru 9.13% din emisiile globale de CO2. 

ALTE STATISTICI

Banca Mondială are date referitoare la evoluția emisiilor de dioxid de carbon începând cu 1960. Conform ultimelor date (2014), Uniunea Europeană producea 6.4 tone metrice de CO2 pe cap de locuitor. În topul acestui clasament se află Qatar-ul cu 43.9 tone. 

În iunie 2019, Forumul Economic Mondial arăta că 15 țări (China, SUA, India, Rusia, Japonia, Germania, Iran, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Canada, Mexic, Indonezia, Brazilia, Africa de Sud și Turcia) sunt responsabile de 72% din emisiile de CO2 la nivel mondial.

Global Carbon Atlas plasează Uniunea Europeană pe locul trei în topul țărilor responsabile pentru emisiile de CO2. 

Eurostat arată că în 2018, emisiile din Uniunea Europeană au scăzut față de anul 2017. 

Concluzie

Declarați Cristinei Prună este adevărată. Uniunea Europeană este responsabilă pentru 9.13% din emisiile de dioxid de carbon ale lumii.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.