Dacian Cioloș (PLUS)
Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, dacă domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei instituții, are posibilitatea de a-și mobiliza partidul pentru a face o nouă numire la Președinția AEP.
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 22.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook Dacian Cioloș

Context

Într-o postare pe contul personal de Facebook, din 21 noiembrie 2016, premierul Dacian Cioloș precizează că:

 

Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, dacă domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei instituții, are posibilitatea de a-și mobiliza partidul pentru a face o nouă numire la Președinția AEP.

 

Ce verificăm?

Dacă AEP se află în subordinea Parlamentului sau a Guvernului și cui îi revin atribuțiile de numire a președintelui AEP.


Verificare

Organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente este reglementată de Legea nr. 208 din 20 iulie 2015. Astfel, legea arată, la art. 101, alin. 2, că:

Președintele este numit prin hotărâre adoptată în sedința comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ. Este numit președinte candidatul care întrunește majoritatea voturilor deputaților și senatorilor.

Pe site-ul AEP găsim că autoritatea este o instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică şi cu competenţă generală în materie electorală, dar și că Autoritatea Electorală Permanentă prezintă Parlamentului anual un raport asupra activităţii sale, conform legii.  De asemenea, tot Legea 208/2015 precizează, la art. 102, alin. 8, că:

Personalul aparatului de specialitate al Autorității Electorale Permanente cu statut de înalt funcționar public parlamentar este numit, eliberat sau destituit din funcție cu avizul birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

Trebuie să mai adaugăm și faptul că AEP are doi vicepreședinți, unul numit de Președintele României, iar celălalt de către Primul Ministru, Autoritatea fiind în strânsă legătură cu Guvernul în ceea ce privește organizarea alegerilor.

 

 

Concluzie

Declarația lui Dacian Cioloș este adevărată. Deși este o instituţie administrativă autonomă, AEP se află în subordinea Parlamentului, iar președintele și personalul AEP sunt numite sau destituite de către Parlament. De asemenea, anual, AEP prezintă un raport de activitate Parlamentului.  

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.